2024. április 29. - Péter

Obama megsértette Izraelt

Némi bonyodalmat, sőt sértődést okozott Izraelben egy fehér házi fotó Barack Obama amerikai elnökről, aki - amerikai módra - lábát asztalán pihentetve telefonált az ovális irodában.
2009. június 11. csütörtök 10:02 - HírExtra
A Fehér Ház szemfüles fotósa szokatlan szögből, lába felől kapta lencsevégre elnökét: a kép előterében, az asztalon két nagy elnöki talp látszik, a háttérben pedig azok tulajdonosa: Obama, aki székében kényelmesen hátradőlve, a kagylót füléhez tartva telefonál.

A gond csak az, hogy - mint kiderült - a vonal másik végén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tartotta a telefont.

A fotót egy sor izraeli hírközlő szerv sértőnek nevezte - számolt be az esetről szerdán a Huffington Post liberális amerikai hírportál.

Sok arab országban valóban sértésnek számít, ha valaki a talpát mutatja másnak. Elemzők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy Izraelben nem feltétlenül tabu a talpmutatás, így az ottani sajtó reagálása valójában azt mutatja, hogy miképpen módosult Obama megítélése kormányának új, Izraellel szemben határozottabb hangú Közel-Kelet-politikája miatt.

Netanjahu múlt havi washingtoni látogatása után az amerikai és az izraeli sajtóban is széles teret kapott az az értékelés, hogy az amerikai elnök és az izraeli kormányfő találkozója meglehetősen feszült légkörben zajlott le. Obama múlt heti, a muzulmán világhoz intézett békülékeny kairói beszéde után szintén sokan összeráncolták a homlokukat Izraelben.

A liberálisabb hangvételű izraeli napilapok közé tartozó Háárec úgy fogalmazott, hogy az Obamáról készült talpas fotó önmagáért beszél: az elnök arca kemény, keze ökölbe szorítva, mintha arra utasítaná az izraeli miniszterelnököt, írja le százszor, hogy "Palesztin állam", nagy P betűvel.

A muszlim kultúra rajongójaként Obama bizonyára tisztában van vele, hogy a Közel-Keleten nincs nagyobb sértés annál, mint amikor valaki cipője talpát mutatja másnak. Egyéb alkalmakkor - a Fehér Ház fotóinak tanúsága szerint - az elnök telefonálás közben asztalára támaszkodik, talpával a földön - jegyezte meg a Háárec.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását