2024. május 16. - Mózes, Botond

Bajnai Obamával találkozna

Balázs Péter átadta szerdán Washingtonban amerikai kollégájának Bajnai Gordon miniszterelnök Barack Obamának szóló levelét, amelyben a kormányfő utal arra, hogy szerinte hasznos lenne egy találkozó.
2009. június 11. csütörtök 07:44 - HírExtra
Erről a magyar külügyminiszter a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban tartott tájékoztatóján beszélt. "Elmondtam (Hillary Clintonnak), hogy nagyon örülnénk, ha a magyar miniszterelnök alkalmat kapna, és személyesen is elmondhatná Obamának terveit és elképzeléseit" - tájékoztatta az újságírókat egy kérdésre válaszolva, és hozzátette: a magyar diplomácia tenni fog azért, hogy ez megvalósulhasson.

Az amerikai és a magyar sajtó képviselőinek kifejtette: Magyarország egyik fő célja a roma lakosság integrációjának felgyorsítása, s erről Clinton külügyminisztert is biztosította szerdán. Megjegyezte, hogy ez az integrációs folyamat időbe fog telni, de a visegrádi négyek alkotta keretben sikerült meggyőzni a környező országokat arról: a roma integráció legyen az országcsoport egyik legfontosabb feladata. Elmondta, hogy a romák mélyszegénységgel terhelt, alacsony fokú integrációja jellemző Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, de még inkább Romániában és Bulgáriában.

A romakérdés kapcsán rámutatott, hogy a Magyarországon teret nyerő szélsőjobb egyik jellemzője a romellenes propaganda. "Ez nincs így jól" - fogalmazott, s kifejtette, hogy bár ezek az erők némi támogatást élveznek a társadalomban, a kormány feladata fellépni az ilyen nézetek ellen.

Az MTI kérdésére hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy megfékezzék Magyarországon a romákkal szembeni erőszakot, megtalálják azokat, akik a sorozatnak tűnő faluszéli gyilkosságokat elkövették. "Nagyon fontos lenne, hogy eredmény szülessen, és ne éljenek félelemben a romák (...) a cél az, hogy békében és biztonságban éljenek, tanuljanak, integrálódjanak, és illeszkedjenek be a társadalomba, csak ez lehet a magyar többségi társadalom érdeke és célja" - mondta.

Balázs Péter egynapos munkalátogatása után helyi idő szerint szerda este elutazik az Egyesült Államokból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását