2024. április 29. - Péter

Kiborul a bili az ingatlandó végett?

Az MSZP-frakció csak egy elemét tudja támogatni az SZDSZ ingatlanadóra vonatkozó javaslatainak - derült ki az MTI által megkérdezett szocialista politikusok szavaiból kedden.
2009. június 9. kedd 17:15 - HírExtra
Az MSZP-s politikusok azért nem adták a nevüket a véleményükhöz, mert a két párt szakértői hivatalosan még nem zárták le az egyeztetéseket.

A vagyonadóról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője többpontos javaslatcsomagot ismertetett.

A liberálisok azt szorgalmazzák, hogy a vagyonadó legyen egységes, azaz terjesszék ki minden ingatlanra, beleértve a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokat is.

Az SZDSZ azt is javasolja, hogy a vagyonadó a magánszemélyeknél legyen leírható a személyi jövedelemadóból, a vállalkozásoknál pedig a helyi iparűzési adóból; az egyenként 30 millió forint alatti, egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékét pedig valamilyen módon adják össze.

A liberálisok továbbra is szorgalmazzák, hogy a vagyonadóból származó bevételek az önkormányzatokhoz kerüljenek, és az adó sávosan működjön.A szocialista frakció nem támogatja az SZDSZ-javaslatokat - mondták a képviselőcsoport tagjai az MTI-nek. Hozzátették: a liberális elgondolások több elemét - ilyen az adó sávos kivetése - már korábban megvitatta és elvetette a frakció; álláspontján változtatni nem akar.

Az SZDSZ javaslatai hatalmas, most vállalhatatlan átalakítást jelentenének az önkormányzatoknak: a liberális tervek érintik az iparűzési adót és a vállalkozási ingatlanokra vonatkozó helyi adót - közölték az MSZP-frakció tagjai, akik nem támogatják e módosítások beépítését a vagyonadó-törvénybe.

Az MSZP azért nem tudja elfogadni, hogy a vagyonadót le lehessen írni az szja-ból, mert ez a megoldás szerintük a magas jövedelműeknek kedvezne, és hátrányosan érintené az alacsony jövedelműeket, mert utóbbiak nem tudnák leírni adójukból ezt a tételt.
A szocialisták az SZDSZ javaslataiból csak a 30 millió forint alatti, egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékének összevonását tartják támogathatónak.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az adótörvények vitájában azt mondta: a vagyonadót a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagy értékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki; a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalék, ezen érték felett pedig 0,5 százalék lenne az adó.

Hangsúlyozta: a kormány most nem tervez változást az iparűzési adózásban, amelynek beszedését az adóhatóság átveszi a helyi önkormányzatoktól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. június 10. 01:36
Az SZDSZ most már jó lenne,ha végképpen eltakarodna a közéletből:megvezette az ostoba MSZP-t,amelynek vezére Gyurcsány is a neoliberális harácsolás élenjárója volt.Nem vagyok Fidesz-barát,de örülök neki,hogy az EMBEREK is úgy gondolják:ELÉG VOLT!!! Amíg a vagyonkájuk összejött számos címen MÁR ADÓZOTT!!!Így pl.hitelkamatok,építőanyagok ÁFÁ-ja,helyi adók,mint üdülési járulék,esetleges átírási illetékek,örökösödési adó,stb.,Az autótulajdonosokat terheli a vásárlásnál az ÁFA,a kötelező biztosítás,a CASCO(ez nem kötelező,de ajánlatos),a műszaki vizsga és a zöldkártya megújításának költsége(miért nem lehet az utóbbit az előzővel összevonni?),a hektikus,de emelkedő üzemanyagárak(ÁFA-növelése),a fenntartási költségekhez tapadó adók,a rendőrség "O-toleranciás",megideologizált pénzvadászata... Nem elég még mocskos SZDSZ???
alex53
2009. június 9. 18:54
Mielőtt valaki anyázna joggal: Nem tévedés, tavaly decembertől közel kettő és fél billióval növekedett az állam adóssága! Egyszerűbben: Kettöszázötvenezer millió forinttal.... Ez nem titkos adat, és felelősségre vonás?
alex53
2009. június 9. 18:50
Néga: Ez csak akkor valósul meg, ha Te (én) és a hozzánk hasonlóan gondolkodók alakítják a törvényeket! Ameddig ez a rablóbanda, addig a törvény rájuk nem vonatkozik.
csakegycsaj-nak is igaza van .... Sajnos! Bünti jár annak akinek háza van, kocsija van!! Miért? Mert elqró és bandája elpaskolt néhány billiót!! Nem tévedés, tavaly decembertől közel három és fél billióval növekedett az állam adóssága! Egyszerűbben: Kettöszázötvenezer millió forinttal.... Ez nem titkos adat, és felelősségre vonás? Sajnos a Fidesz is asszisztál...
MDF (Ibolyka) egy volt Horn-minisztert küld az élre..(?) Szdsz: Támogatja az egyneműek törvényes házasságát, a "light" drogok fogyasztását legalizálná, és közösen eladták kormánytársukkal az ország maradék iparát... Bagóért, multiknak, 10 év adómentességgel!!! (Amit mi hazai adófizetők nem kapunk meg soha!) Azután a kedves multik kivonultak... Itt hagyva a sz.rt... Baromfi feldolgozó, húsipar, debreceni dohánygyár, .... soroljam???? Azóta dohányt (cigarettát, magyar márkákat is! symphonia stb. ) Lengyelországból kapjuk... Persze Ők nem adták bagóért, sőt Ők biztosítékokat is kikötöttek mikor eladták gyáraikat! Azért nem lehet az övékét bezárni! Azért állnak nálunk sokkal jobban! Állami, politikai vezetőinknek nincs felelősségre vonás....., semmiért!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását