2024. május 17. - Paszkál

Brilliánsan teljesítenek a határon túli magyar pártok

Három EP-képviselő jut be biztosan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) neve alatt futó Magyar Összefogás listájáról, de egy negyedik mandátumot is kaphat a romániai magyarság a töredékszavaztok visszaosztásából - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke vasárnap este.
2009. június 7. vasárnap 21:40 - HírExtra
21.20

Marosvásárhelyen az RMDSZ kampányközpontjában a becsült eredmények közzététele utáni nyilatkozatában Markó kifejtette, hogy a Magyar Összefogás listája a szavazatarányokat tekintve egy százalékkal többet kapott, mint 2007-ben, a legutóbbi romániai európai parlamenti választáson a magyar indulók együttesen: akkor az RMDSZ és Tőkés László egymás ellenében indultak.

20 .25.


A Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt (PSD-PC) szövetsége nyerte az exit poll adatok szerint a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokat. A Realitatea és az Antenna3 hírtelevízió által külön-külön - az INSOMAR és a CCSB közvéleménykutató intézetektől - megrendelt felmérései szerint a PSD-PC 31, illetve 30,7 százalékkal került első helyre. Koalíciós partnere, a miniszterelnököt adó Demokrata Liberális Párt (PD-L) 30, illetve 30,4 százalékkal foglalta el a második helyet. A Magyar Összefogás Listája a szavazatok 9,1, illetve 10,4 százalékát szerezte meg. A CCSB számításai szerint a romániai magyarok négy mandátumot szerezhetnek az Európai Parlamentben.

Harmadikként futott be az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) 16,6, illetve 15,4 százalékkal.

A romániai parlamentből korábban kiesett Nagy-Románia Párt (PRM) 7,2, illetve 6,8 százalékkal végzett. A Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) a voksoknak mindössze 1,3, illetve 1,8 százalékát hódította meg. A függetlenként indult Elena Basescu (Traian Basescu államfő lánya) 3,4, illetve 3,6 százalékos eredményével várakozáson felül szerepelt, a másik független jelölt, Pavel Abraham a szavazatok 0,6, illetve 0,5 százalékát szerezte.

Az előző, 2007 november 25-én rendezett európai parlamenti választásokon részben más volt a romániai pártpaletta. Akkor még csak Demokrata Pártnak hívták a mai PD-L elődjét, a hivatalos végeredmények szerint az 28,81 százalékot szerzett. A PSD akkor 23,11 százalékkal zárt, a PNL 13,44 százalékot kapott. Az RMDSZ a szavazatok 5,52 százalékát nyerte el. Tőkés László akkor még független jelöltként indult (az RMDSZ-en kívüli magyar szervezetek támogatásával), és 3,44 százalékot kapott. Azon a választáson rész vett az Új Generáció Pártja (PNG) 4,85 százalékot szerezve, a PRM 4,15 százalékot hódított, a szociáldemokratáktól külön induló PC 2,93 százalékkal volt kénytelen beérni. A Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) 2,43, a PNTCD 1,38 százalékot szerzett akkor.

19.10

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) elégedett a szlovákiai európai parlamenti választás eredményével, és sikernek tartja, hogy a párt a jövőben is két képviselőt küldhet Brüsszelbe - jelentette ki Csáky Pál, az MKP elnöke a választás nem hivatalos eredményeit értékelve. Csáky sikernek minősítette azt is, hogy a három konzervatív ellenzéki párt együttesen több mandátumot szerzett, mint a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia, és síkraszállt az ellenzék szorosabb együttműködése mellett. Úgy vélekedett, hogy a kormánykoalíció által a kampányban bevetett magyar kártya ezúttal nem hatott olyan intenzíven, mint a tavaszi államfőválasztáskor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását