2024. május 2. - Zsigmond

Szili lengyel ünnepségeken

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdán Varsóban részt vett a lengyel parlament két házának együttes ülésén, amelyet az 1989. június 4-én megtartott első szabad lengyelországi választás emlékére tartottak.
2009. június 3. szerda 23:14 - HírExtra
Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek adott telefoninterjúban elmondta: szerda délután a visegrádi országok (V4) parlamenti elnökeinek konferenciáján vett részt, amelyen közös nyilatkozatot fogalmaztak meg két témakörről, az energiabiztonságról és az Európai Unió keleti partnerségi programjáról.

Szili Katalin elmondta, az emlékülésen, amelyen részt vett Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, volt államfő is, és amelyre az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek elnökeit és alelnökeit hívták meg, több kollégájához hasonlóan hangsúlyozta: ez a választás az európai népek szabadságharcának egyik fontos állomása volt. Az 1953-as kelet-berlini, az 1956-os poznani, az 1956-os magyarországi és az 1968-as csehszlovákiai események után 1980-ban Lengyelországban elkezdődött a Szolidaritás mozgalom, amely a közép- és kelet-európai országokban mindenütt elvezetett a rendszerváltozás beindulásához.

Szili Katalin a V4 parlamenti csúcstalálkozóján elhangzott felszólalásában kiemelte, hogy az energiabiztonság kérdésében Magyarország számára különösen fontos a déli energiafolyosó, ezen belül a Nabucco gázvezeték létrehozása. Fontosnak nevezte továbbá a régiós együttműködést és a közös stratégiai fejlesztéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. június 3. 23:18
Mi tortent Lengyel baratainkal? Ezt a gyoker ribancot hivtak meg!!!!!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását