2024. május 14. - Bonifác

Senkit nem véd meg a pénzkiadó automata

Nem szól az automata a rendőrnek – ellentétben az interneten keringő levéllel.
2009. június 3. szerda 10:25 - HírExtra
Nem értesíti a rendőrséget a pénzkiadó automata, ha a PIN kódunkat visszafelé írjuk be. Ezt éppen az a személy hangsúlyozta, akinek a neve a levél alján van. Györki Ildikó, az OTP titkársági asszisztense nem írt kör emailt, mégis az ő neve áll a szöveg alján. A Bors felkereste a hölgyet, aki kifejezetten örült, hogy elmondhatja a véleményét az ügyről, és cáfolhatja a nevével visszaélők állításait.

A levélben többek közt az áll, hogy „ha rabló kényszerítene arra, hogy egy ATM-ből pénzt vegyél ki, akkor értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg. Például, ha a PIN kódod 1234 írd azt, hogy 4321. Az ATM ilyenkor felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan az a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön ”.

Györki Ildikó a Borsnak elárulta, egy hónapja kapta az első hívást a levél miatt, és azóta is folyamatosan csörög a telefonja. A fordítva beütött PIN kód, egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen ha valakinek olyan PIN kódja van, ami fordítva is ugyanaz (pl. 2332) akkor az állítás szerint minden egyes készpénzfelvételnél a rendőrségnek kellene megjelennie.

Jakab Péter az MKB Bank bankbiztonsági igazgatója, aki egyben a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Bizottságának elnöke is szintén cáfolta a híreszteléseket. Mint mondta, az ATM-ek nincsenek kapcsolatban a rendőrséggel semmilyen módon. De még ha így lenne akkor sem érhet oda a rendőr olyan gyorsasággal, hogy a rablót még ott találja.

Jakab szerint ha az ember kényszerítés alatt áll, a legcélszerűbb, ha eleve rossz kódot üt be, és akkor a gép elnyeli a kártyát, a rabló meg hoppon marad.
Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását