2024. május 17. - Paszkál

Hiába a találkozó, maradt a nézeteltérés

Nem sikerült feloldani az amerikai kormányzat és az izraeli vezetés között a ciszjordániai zsidó telepek ügyében fennálló nézeteltérést - derült ki Ehud Barak izraeli védelmi miniszter keddi washingtoni tárgyalásai után.
2009. június 3. szerda 10:10 - HírExtra
Az izraeli tárcavezető Barack Obama elnökkel és James Jones nemzetbiztonsági tanácsadóval folytatott megbeszélést a Fehér Házban. Amellett lobbizott, hogy Washington gondolja át újra a telepbővítés befagyasztására vonatkozó követelését, tanúsítson nagyobb rugalmasságot a kérdésben. Az amerikai elnök megismételve álláspontját elmondta vendégének, hogy Izraelnek le kell állítania a palesztin területen létesült zsidó telepek bővítését.

Ehud Barak egy izraeli illetékes elmondása szerint arra kérte Obamát, legyen figyelemmel az izraeli belpolitikára; ha betiltanák a privát építkezéseket azokon a ciszjordániai területeken, amelyek felett Izrael megőrizné a fennhatóságát, azzal azt kockáztatnák, hogy aláássák Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök törékeny koalíciós kormányát.

Az izraeli védelmi miniszter két órán át tárgyalt az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával. Obama 12 percre csatlakozott a felekhez.

Jones tábornok - mint arról egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő beszámolt - kifejtette: az Egyesült Államok ugyan továbbra is elkötelezett Izrael biztonsága mellett, de az izraelieknek és a palesztinoknak teljesíteniük kell a 2003-as "útitervben" vállalt kötelezettségeiket. A nemzetbiztonsági tanácsadó egyúttal mérsékeltebb hangvételre intette mindkét felet, mint kifejtette, az izraeli és a palesztin vezetés harcias retorikája nem ösztönzi a feleket, hogy teljesítsék a korábbi megállapodásokban vállalt kötelezettségeket.

Ehud Barak szerdán Joe Biden alelnökkel, csütörtökön Robert Gates védelmi miniszterrel találkozik. Utóbbi megbeszélésen többek között az izraeli rakétavédelemmel kapcsolatos kérdésekről lesz szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását