2024. május 17. - Paszkál

Elnökválasztás: elhalasztva

Meghatározatlan időre elhalasztották a péntekre kitűzött államfőválasztást Moldovában.
2009. október 22. csütörtök 22:40 - HírExtra
A kormánypárti képviselők szavazataival csütörtökön döntött úgy a parlament, hogy jogértelmezési zavarok miatt később tartják meg az elnökválasztást. Az ellenzékben lévő kommunista képviselők nem vettek részt a szavazáson, és azzal vádolták a kormányoldalt, hogy időnyerésre törekszik. A volt szovjet köztársaságban az alkotmány alapján a parlament választja meg az államfőt, mégpedig legalább kétharmados többséggel.

A 110 tagú parlamentben 53 mandátummal rendelkező négypárti kormánykoalíció Marian Luput, a Demokrata Párt vezetőjét jelölte államfőnek, s a politikusnak nincs kihívója. Lupu megválasztásához legalább 61 szavazat szükséges.

Az alkotmány nem rendelkezik arról, hogy megtartható-e egy választás, ha csak egy jelölt indul. Az alkotmánybíróság viszont 2000-ben kimondta, hogy legalább két jelöltre van szükséges, hogy érvényes legyen a választás. Ion Plesca, az elnökválasztás ügyében illetékes parlamenti bizottság vezetője közölte, hogy törvénymódosítást kell végrehajtani az alkotmánybírósági döntés világos értelmezéséhez.

Moldova mély belpolitikai válságot él át az áprilisban tartott, majd júliusban megismételt parlamenti választások óta. Bár nyolcévi kormányzás után a kommunista párt ellenzékbe szorult, a parlamentnek legkésőbb november 11-ig meg kell választania az államfőt, különben feloszlatás vár rá és ki kell írni az előre hozott választásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását