2024. május 20. - Bernát, Felícia

A Fidesz most nem veszíthet?

Nem tud veszíteni a Fidesz az európai parlamenti (EP) választáson; nem tud annyira rosszul szerepelni, hogy azt a közvélemény vereségnek élje meg - írta a Vision Consulting EP-prognózis című anyagában, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.
2009. június 2. kedd 20:45 - HírExtra
A prognózisban kifejtik, a kampány során - paradox módon - találkozik az MSZP és a Fidesz érdeke, ugyanis mindkét párt a választás hatásainak mérséklésében érdekelt. A Fidesz nem ezen a választáson akar megsemmisítő vereséget mérni az MSZP-re, mert az elemzők szerint joggal gondolják, hogy egy "ijesztően" nagy győzelem akár vissza is üthet rá. Az MSZP pedig a biztosra vehető vereség okán igyekszik minimalizálni a tétet.
Mindebből adódóan az EP-választás egy nagymintás, de alapvetően torz közvélemény-kutatás lesz majd, amelyből a korábbiaknál kevésbé lehet országos tendenciákra vagy hipotetikus országgyűlési választási eredményekre következtetni - írják.

Ebből következik - mutatnak rá -, hogy nehezen megjósolható a választás eredménye, amelyet ugyan biztosan a Fidesz nyer, ám győzelmének mértéke nehezen kiszámítható, hiszen részben a párt mobilizációs erőfeszítéseitől is függ. Két okból szerepelhet rosszabbul a Fidesz, mint ahogyan a kutatások mérik: egyrészt a fegyelmezett - s nem kizárt, hogy részben már rejtőzködő - szocialista tábor a vártnál nagyobb arányban szavazhat, másrészt a Jobbik a most mértnél várhatóan jobb szereplése a Fideszt gyengítheti.

A "kisebb pártok" 10-20 százalék körül szerepelhetnek, ám az ő eredményüket a legnehezebb megbecsülni - olvasható a felmérésben, amelyben hozzáfűzik, hogy a Jobbik szinte biztosan szerez egy mandátumot, "s reális esélye lehet" akár egy másodikra is. Az MDF és az SZDSZ a küszöb környékén lehet, a Lehet Más a Politika (LMP) pedig a Vision Consulting szerint legjobb esetben is csak néhány tízezer szavazatra számíthat.

A kutatók úgy vélik, a Fidesz és a Jobbik számára szinte tét nélküli a választás, az MDF, az SZDSZ és az MSZP számára viszont jelentős a tét. A két előbbi pártnál az eddigi politika folytathatósága, illetve a regnáló elnök széke a tét, míg az MSZP esetén a kormány jövője és akár egy előrehozott választás lehetősége függ az eredménytől.

Sorba véve az induló pártokat, kifejtik: a Fidesz ezen a választáson nem tud veszíteni, nem tud ugyanis annyira rosszul szerepelni, hogy azt a közvélemény vereségnek élje meg. Ha a várt 14-16 mandátum helyett például a Fidesz csak 13-at vagy 12-t szerezne - aminek kevés esélye van -, az akkor sem lenne "vereség" számukra. A Fidesz feladata a győzelem érzékeltetése, de a "túlnyerés" érzetének elkerülése lesz - hangsúlyozzák.

Az MSZP "minden bizonnyal komoly vereségének" a pártban aligha lesz személyi következménye. Ugyan egy drámai, 15 százalék körüli eredmény teljes káoszba taszítaná a szocialistákat, de ebben az esetben sem az elnök vagy a miniszterelnök lenne a felelős: a bukás az MSZP kollektív kudarca lenne. A szocialisták számára a választás tétje a kormány jövőjével, pontosabban "élettartamával" függ össze. Az EP-eredmény ugyanis katalizálhatja vagy lassíthatja azokat a folyamatokat, amelyek az MSZP-n belül az utóbbi időszakban egy előrehozott választás érdekében beindultak.

A felmérés szerint a Fideszhez hasonlóan a Jobbik sem tud "veszíteni". Ha a párt nem kerülne be az EP-be, az akkor sem bukás mindaddig, amíg a Jobbik közel kerül az 5 százalékhoz, így a kimaradás a párt számára az eddigi pozíció megőrzése, míg a bekerülés óriási győzelem. "A Jobbiknak komoly esélye van arra, hogy a harmadik legerősebb párttá váljon" - fogalmaznak.

Az LMP a Vision Consulting szerint irreálisan jó eredményt vár magától. A párt jövője ezért attól függ, hogy a vezetői képesek lesznek-e a várhatóan 1-2 százalékot meg nem haladó eredményt sikerként értelmezni.

A legnagyobb tétje a választásnak szerintük az MDF és különösen a párt elnöke számára van. Míg az MSZP esetén az eredménynek nem lesz közvetlen következménye a kormányra, illetve a pártelnök személyére, és az SZDSZ esetén is akad mozgástér, az MDF vonatkozásában a választás voltaképpen egy referendum a Dávid Ibolya és tanácsadói által fémjelzett politikáról - írják.

Ha az MDF most nem jut be az EP-be, Dávid Ibolya ellenfelei azonnal a pártelnök távozását követelik majd, ha viszont a párt bejut, az komoly visszaigazolást jelenthet a demokrata fórum elnökének - vélekednek.

A liberális párttal kapcsolatban azt írják, hogy ha nem is ennyire egyértelműen, de az SZDSZ jövője, Fodor Gábor pártelnök politikai karrierje is nagymértékben függ a mostani eredményektől. Ha az SZDSZ nem bukik nagyot, és csak éppen elmarad az 5 százaléktól, Fodor Gábor lemondásának követelése nem lesz erőteljes, nem kis részben azért, mert nincs egyértelmű kihívója - írta prognózisában a Vision Consulting.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását