2024. április 19. - Emma

Segítség! Mit tegyek, ha depressziós a gyerekem?

Sok gyerek szenved depresszióban, ezért mindenképp érdemes odafigyelni erre a problémára, hiszen a súlyosabb esetekben öngyilkossággal végződik ez a betegség. Minél hamarabb észrevesszük a problémát, annál könnyebb kezelni is, hiszen a tüneteit nagyon könnyű felismerni.
2009. május 30. szombat 17:20 - Kővári Adrienn
Rengeteg ember szenved depresszióban, és sajnos nagyon sok fiatalt is érint. Pedig egy kezelhető betegségről beszélünk, ráadásul sokszor magától is elmúlik. A súlyosabb eseteknél elkerülhetetlen a gyógyszeres, és orvosi kezelés, ez azért is fontos, mert nagy százalékban követnek el öngyilkosságot a depressziós emberek.

Honnan tudhatom, hogy depressziós a gyerekem?

Mi is az a depresszió?
Bármilyen élethelyzetben, és korban kialakulhat. Ez egy mentális betegség, ami megzavarja az ember érzelmi egyensúlyát, emiatt megromolhat az ember életminősége is. Tartós állapot, melyből segítség nélkül nehéz kilábalni, fontos, hogy kezeljük. A beteg kapcsolatai megromlanak, jövőképe eltorzul, és örökké szomorúnak, és magányosnak érzi magát.
Sok esetben a szülők észre sem veszik, ha a gyerekük depresszióban szenved, vagy csak nem gondolják, hogy mennyire súlyos következményei lehetnek a szorongásainak. Pedig nem nehéz észrevenni, hogy baj van. Ilyenkor a gyerek sokszor lehangolt, fáradt, és keveset beszél.

Az egyik legjellemzőbb vonása, hogy nincsen igazi jövőképe a gyereknek. Nem tud pozitívan gondolkozni, megnyilvánulni, mindenben csak a legrosszabbat látja. Nemcsak sötéten szemléli a dolgokat, hanem az örömforrások iránt is elveszti az érdeklődését a depressziós beteg. Ez alatt akár érthetjük a szexet is. Álmatlanság is kíséri a betegek életét, gyakran nem tudnak elaludni, emiatt éjszakáznak, de az is sokszor előfordul, hogy túl hamar ébrednek fel.

Étvágytalanság is járhat a betegséggel, gyakori ilyenkor a súlyveszteség. Ha a gyerekünk túl sokat beszél a halálról, és öngyilkos gondolatai vannak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy depresszióval küzd. Felléphet még koncentrációs zavar, türelmetlenség, és ingerültség is.

Meglepő lehet, de fizikai tünetei is vannak a depressziónak. Ilyen a fejfájás, a hasi fájdalom, a székrekedés, lányoknál menstruációs zavarok, vagy a szexuális vágyak csökkenése.

Hogyan kezeljük a betegséget?

Mivel sok esetben a depressziós ember nem veszi magán észre, hogy segítségre lenne szüksége, ezért a szülőknek kell odafigyelnie a tünetekre. Ha a fentebb említett tényezőkből úgy érezzük, hogy több is igaz gyermekünkre, akkor érdemes pszichológushoz fordulnunk, de mindenképp meg kell beszélni a helyzetet. Ha a beteg nem érti meg, hogy segítségre van szüksége, akkor nem lesz egyszerű a betegség kezelése. El kell neki magyarázni, hogy ez az állapot nem egészséges, de külső segítséggel javítható. Tudatosodnia kell benne, hogy nem vele van a baj, és az életével - a sötét gondolatok egy betegség miatt születnek.

Leghatékonyabbak az antidepresszánsok, ezekkel a betegek 80 százaléka meggyógyul, de mindenképp a gyógyszeres kezelés a leghatásosabb, viszont ez önmagában még nem elég. Szükség van pszichoterápiára is, mert fontos, hogy tudatosodjon a betegben, hogy egy ember mindig akad, akihez fordulhat. Nemcsak az orvosnak, hanem a családnak is mellette kell, hogy álljon, mert így sokkal könnyebben megy a gyógyulás. Az sem árt, ha ilyenkor a depresszióval küzdő ember keres magának valamilyen hobbit, amiben sikerélménye lehet.

Léteznek a depresszió felszámolására apró praktikák

Ha már felismertük a problémát, és ezen segíteni is szeretnénk, akkor érdemes apróbb dolgokat megfogadni, amikkel gyorsíthatjuk a felépülést. Ilyen a kávé, vagy az alkohol kerülése. Fontos, hogy mindig kialudjuk magunkat, mert az álmatlanság csak fokozza a hangulatingadozást.

Érdekes, hogy az orvosok azt vallják, hogy amíg depresszióban szenvedünk, addig soha ne hozzunk nagyobb döntéseket az életünkben. Így nem szabad belemenni egy házasságba sem, de a válást sem tanácsos kezdeményezni. Gyereket se vállaljon az ember, főleg ne olyan célból, hogy az majd megoldja a problémáit.

Egy kisállat is segíthet kilábalni a depresszióból, mert a közelsége, és ragaszkodása fellendítheti a beteg állapotát.

El is múlhat a depresszió

Sok embernek volt olyan szakasza az életének, amikor depresszióban szenvedett, de ezeket idővel, úgymond kinövi. Hiszen ennek a betegségnek is vannak fokozatai, nem mindig van szükség a gyógyszeres kezelésre. Ha az ember képes találni legalább egy barátot, vagy szerelmet, hobbit, ami kirángatja a sötét hétköznapokból, néha észre sem veszi, hogy meggyógyult.

Ennek ellenére mégsem szabad félvállról venni a problémát, mert az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt múlik el. Érdemes odafigyelnünk magunkra, gyermekünkre és barátainkra, hiszen minél hamarabb észrevesszük a problémát, annál könnyebben lehet azt kezelni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását