2024. május 7. - Gizella

Tatárszentgyörgy: túlbiztosították a házat?

A rendőrség szerint túlbiztosították az áprilisban Tatárszentgyörgyön kigyulladt házat – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója pénteken az MTI-vel. A biztosító viszont úgy nyilatkozott: félreértés túlbiztosításról beszélni.
2009. május 29. péntek 18:46 - HírExtra
Papp Péter, a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója az MTI-nek azt mondta: 23 millió forintos különbség van az április 7-én Tatárszentgyörgyön kigyulladt ház rendőrségi kárbecslésének összege és a Generali Biztosítónál megkötött szerződésben rögzített biztosítási érték között. Hozzátette: a nagymértékű túlbiztosítás okait nem a rendőrségnek, hanem a biztosítónak kellene vizsgálnia.

Hozzátette: szakértőik szerint Horváth Lídiáék háza 5 milliót ért, ugyanakkor a tulajdonosok korábban 28 milliós biztosítást kötöttek rá a Generali Biztosítónál. Ez a tény, illetve még néhány más körülmény felveti az öngyújtogatás gyanúját A bűnügyi igazgató a rendelkezésre álló adatokra hivatkozva elmondta, hogy a tulajdonosok a tűzesetet megelőző időszakban sem a biztosítást, sem a korábban felvett hitel részleteit nem tudták fizetni. A mulasztás miatt házuk árverezés előtt állt.

Érdemes volna annak is utánanézni, hogy vajon miért lobbantak fel oly sokszor az utóbbi időszakban Örkény környékén lakástüzek. Kérdés az is: vajon az úgymond nem szándékosság miatt kigyulladt házakra kötöttek-e biztosítást a tulajdonosok, s ha igen, milyen összegűt - mondta.

Papp Péter hozzáfűzte: a tűzesetek közül a rendőrség csak azokat vizsgálja, melyeknél felmerül a szándékosság gyanúja. Ezekben az esetekben a vizsgálat lezárásáig, illetve a rendőrségi szakvélemény beérkezéséig a biztosító egy forintot sem fizethet.

A bűnügyi igazgató szerint a nyomozók közelebb jutnak a tatárszentgyörgyi tűz keletkezésének pontos okához, ha megérkezik a tűzvizsgálati, illetve vegyész szakértői vélemény. Ez utóbbi arra ad választ: vajon milyen anyaggal locsolták fel Horváth Lídiáék házának szőnyegeit és vajon ki vihette be a lakásba a vegyszeres palackokat.

A rendőrség egyébként az öngyújtogatás mellett változatlanul fenntartja az etnikai jellegű támadásról, illetve a személyes bosszúról szóló verziókat is – tette hozzá Papp Péter.
Papp-Váry Borbála, a Generali Biztosító központjának kommunikációs csoportvezetője az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott: félreértés túlbiztosításról beszélni, ugyanis a biztosítók gyakorlata alapján nem a forgalmi, hanem az újraépítési érték az ingatlanbiztosítás megkötésének alapja, s a kétfajta érték akár jelentősen is eltérhet egymástól.

A csoportvezető elmondása szerint az újjáépítési értéket minden esetben az érvényes négyzetméter árból számítják ki.

Ezzel a gyakorlattal a biztosítónak az a célja, hogy a kárt szenvedett ügyfél valóban újraépítse, ne pedig eladja a biztosított ingatlant.

A konkrét tatárszentgyörgyi üggyel kapcsolatban Papp-Váry Borbála a biztosítási titokra hivatkozva nem kívánt konkrétumokba bocsátkozni, azonban érzékeltette: a rendőrséggel párhuzamosan ők is vizsgálódnak.

Április 7-én éjjel eddig ismeretlen okból kigyulladt Tatárszentgyörgyön Horváth Lídia, a helyi cigány önkormányzat helyettes vezetőjének a háza. Mivel ő és férje járőrszolgálatban voltak, s a nyílászárókat a tűzoltók bezárva találták, illetve külső behatolásnak semmi nyoma nem volt, felmerült az öngyújtogatás, vagyis egy esetleges biztosítási csalás gyanúja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását