2024. május 6. - Ivett, Frida

Hajóroncsból mesterséges zátony?

Egy hajó - melyet az amerikai légierő utoljára rakéták és űrhajók szállítására használt - hamarosan a világ második legnagyobb, szándékosan elsüllyesztett mesterséges zátonyává válik.
2009. május 27. szerda 21:28 - HírExtra
Helyi idő szerint szerdára tervezik a kiszolgált Hoyt S. Vandenberg elsüllyesztését a floridai partoktól mintegy 11 kilométerre. A hivatalnokok reményei szerint a mesterséges zátony népszerűvé válik: halakat és búvárokat egyaránt vonz majd. A környékbeli természetes zátonyokat is tehermentesíti, egyúttal növeli a turistaforgalmat.

A nagyszabású művelet során 17 ezer tonna robbanóanyagot hoznak működésbe a 159 méter hosszú második világháborús szállítóhajón, amely várhatóan 43 méter mélyre süllyed a homokos tengerfenékbe.

Az akció részleteiről a www.bigshipwrecks.com internetes oldalon is beszámolnak.
A General Hoyt S. Vanderberg 1944-ben került vízre Harry Taylor néven - olvasható a www.divecenter.hu című magyar búvárportálon, amely szerint a hajó eseménydús életének magyar vonatkozása is van:

1957-ben emigránsokat szállított az Újvilágba. 1961-ben az amerikai légierő vette birtokba a hajót, felszerelték a legmodernebb technológiákkal és a rakétavédelmi rendszer része lett. A NASA is használta, ekkor kapta a mostani Vanderberg nevet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását