2024. április 19. - Emma

Egyetértésben a két miniszter

A külügyminiszter és a honvédelmi miniszter megegyezett, hogy az afganisztáni újjáépítésre szánt forrásokat a legcélszerűbben használják fel.
2009. május 27. szerda 16:35 - HírExtra
"Megegyeztünk, és közösen képviseljük - minden egyéb hírrel ellentétben -, hogy az afganisztáni újjáépítésre szánt, és közös felelősségünk alatt működő forrásokat a legcélszerűbben és a leghatékonyabban használjuk fel" - mondta Balázs Péter a szerdai kormányülés után tartott sajtóértekezletén.

A honvédelmi miniszter szerdán beszámolt a kormánynak az afganisztáni helyzetről. Elmondta, hogy súlyos árvíz sújtja a magyar tartományi csoport székelyét, Baglán tartományt. Épp ezért a helyi vezetők kérésére munkagépeket vásárol Magyarország az árvízkárok elhárítására. A gépeket a kint tartózkodó katonák adják át, és azt is vállalják, hogy a saját műszaki bázisukon ezeket szervizelik is - mondta a külügyminiszter.

Az MTI azon kérdésére, hogy a honvédelmi miniszterrel megegyeztek-e a PRT-ra költött források felhasználásáról is, Balázs Péter azt mondta: csak azzal a konkrétummal foglalkozik, ami a kormányülésen elhangzott, minden egyéb "álhír vagy spekuláció".

A honvédelmi miniszter szombaton, afganisztáni útján jelentette be: azt javasolja, hogy az afganisztáni újjáépítésre szánt kevesebb mint 500 millió forintból az a 240 millió, amelyet eddig a Külügyminisztérium pályáztatott meg, ezután közvetlenül a Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportjához kerüljön. A miniszter szerint a pénz átcsoportosítására azért van szükség, mert az ázsiai országban egyre romlik a biztonsági helyzet, illetve komoly áradások is voltak: a katasztrófában számos épület, közút és híd semmisült meg.

A külügyi szóvivő erre reagálva vasárnap azt mondta az MTI-nek: a honvédelmi miniszter nem egyeztetett a javaslatról sem a Külügyminisztériummal, sem a PRT kormánybizottsággal.

Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa a kialakult helyzetről kedden azt mondta: megengedhetetlen a honvédelmi és a külügyminisztérium vitája az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) finanszírozásának átalakításáról. A politikus szerint rossz fényt vet a magyar afganisztáni misszióra, ha a két tárca között nemzetközi nyilvánosság előtt zajlik a vita a források átcsoportosításáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását