2024. április 20. - Tivadar

Szilvásy. Bűnös, vagy ártatlan?

Kormányszóvivő: Szilvásyt megilleti az ártatlanság vélelme
2009. május 26. kedd 16:21 - HírExtra
Budai Bernadett hangsúlyozta: Szilvásy Györgyöt éppúgy megilleti az ártatlanság vélelme, mint mindenki mást.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy gyanúsítotti idézést kézbesítettek a napokban Szilvásy Györgynek az UD Zrt. ügyével összefüggésben. A lap úgy tudja, Szilvásy kihallgatása azzal a feljelentéssel állhat kapcsolatban, amelyet az UD Zrt. tett a cég egyik vezetője és Csányi Sándor közötti telefonbeszélgetés lehallgatása, illetve a lehallgatott telefonbeszélgetés jogsértő kiszivárogtatása miatt.

Szilvásy György ügyvédje az MTI-nek megerősítette: a volt titokminisztert valóban beidézte az ügyészség gyanúsítotti kihallgatásra. Mint mondta, azt nem közölték velük, hogy mi a kihallgatás tárgya.

Sebes Péter az MTI-nek úgy fogalmazott: a Magyar Nemzet jobban informált, mint ő vagy Szilvásy György, mert már egy héttel ezelőtt megkeresték ebben az ügyben az ügyfelét.
Hozzátette: hétfőn írásban kérte az ügyészségtől, hogy közöljenek valamit a kihallgatás tárgyáról. Ha ezt a napilap tudni véli, akkor nekünk is szükségük lenne információra ahhoz, hogy Szilvásy György megfelelően fel tudjon készülni, és az adott témában pontos válaszokat tudjon adni - mondta.

Közölte, az ügyészség a kérésére azt válaszolta, hogy ezt majd a kihallgatás napján megtudják.
Sebes Péter kitért arra: a nyomozás személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmények miatt indult, de hogy "Szilvásy Györgyöt mivel gyanúsítják, azt - úgy tűnik - a Magyar Nemzet jobban tudja".

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére annyit mondott: konkrét ügyről, jövőbeni nyomozati cselekményekről nem adhat felvilágosítást. Azt azonban hozzátette: amennyiben egy büntetőeljárásban valakit gyanúsítottként idéznek, akkor az idézésben nem közlik a gyanúsítás konkrét szöveget, erre csak a gyanúsítotti kihallgatáson kerül sor.

Fazekas Géza nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség jövőbeni nyomozati cselekményről sem a Magyar Nemzetnek, sem más sajtóorgánumnak nem adott tájékoztatást.

Közben az MSZP vizsgálatot szorgalmaz az ügyészségnél arról, hogyan kerültek nyilvánosságra bizalmas információk egy folyamatban lévő ügyről.
Bárándy Gergely, az MSZP országos elnökségének tagja szerint mivel a nyomozó főügyészségen van ez az információ, nem alaptalan következtetés, hogy valaki a kötelességét megszegve - elképzelhető, hogy ezzel bűncselekményt is elkövetve - kiszivárogtatja a híreket.

Hozzátette: nem először fordul elő, hogy az eljárási cselekmény bekövetkezte előtt kerül ki az ügyészségről információ a Magyar Nemzethez.
Az MSZP elnökségének tagja közölte, ez megengedhetetlen, minimum fegyelmi vétség, de felvetheti a hivatali visszaélés gyanúját is.

A politikus szerint gátat kell szabni ennek, a nyomozó főügyészség vezetőjének és a legfőbb ügyésznek az ilyen esetekben kötelessége elrendelni a vizsgálatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását