2024. április 23. - Béla

Időben elkészül a soros elnökségi költségvetés

Júliusra elkészül a 2011-es magyar uniós elnökség teljes költségvetése, a kormányzat továbbra is 30-40 milliárdos összköltséggel számol.
2009. május 26. kedd 20:45 - HírExtra
2008-ban és 2009-ben mintegy négymilliárd forintot költött Magyarország az EU-elnökségi felkészülésre. A költségek meredeken emelkednek 2010-ben és 2011-ben tetőznek majd. A következő két hónapban dolgozza ki a kormányzat, hogy pontosan mennyi lesz az elnökség teljes költségvetése. Józan számítás szerint valószínűleg 30-40 milliárd forint lehet az összköltség - mondta Balázs Péter, az EU-elnökségi munkacsoport ülése után.

Magyarország mértéktartó EU-elnökségre készül - tette hozzá."Pályafutásom alatt rengeteg EU-elnökséget láttam személyesen, az egészen szikártól az egészen pompázatosig. Mi a végleteket szeretnénk elkerülni: egy szép, színvonalas, de mértéktartó elnökségre készítünk költségvetést" - mondta a miniszter.

A Fidesz mielőbb látni szeretné a költségvetést, fontos megismerni a szponzorálisi lehetőségeket és az elnökséghez kapcsolódó kulturális események költségeit is - mondta Németh Zsolt, a párt szakpolitikusa.

A munkacsoporti ülésen meghallgatták Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest is arról, hogy Budapest hogyan készül az elnökségre.

Balázs Péter kiemelte: nagyon fontos, hogy minden irányból megközelíthető legyen a repülőtér és teljesen átjárható legyen a város. Azokban a városokban lehetnek majd uniós események, amelyek egy óránál nincsenek messzebb a repülőtértől - tette hozzá.
Kocsi László szocialista képviselő, a munkacsoport ülése után elmondta: nemcsak a ferihegyi repülőtér jöhet számításba, hanem bármely más város légikikötője is, ha az adott helynek van legalább egy összeköttetése más nemzetközi repülőtérrel. Így nőhet a számításba jövő települések listája - mutatott rá.

A féléves elnökség idején 20-25 olyan esemény lehet, amelyeket vidéki városokban lehetne megrendezni. Egy "technikai paramétersorra" van szükség, amelynek ha eleget tesznek a jelentkező települések, akkor indulhatnának egy pályázaton - tette hozzá.
A megközelíthetőség mellett fontos az adott település infrastruktúrája, kulturális kínálata is. Épp ezért a kulturális tárca összeállít egy csomagot a lehetséges kulturális programokról - mondta Kocsi László.

Németh Zsolt, a munkacsoport fideszes társelnöke kiemelte: a Fidesz szerint is pályázatot kell kiírni azon önkormányzatok számára, amelyek rendelkeznek a megfelelő adottságokkal és helyszínül szolgálnának az elnökségi eseményeknek.

"Nagyon alapvető igénye van arra a vidéknek, hogy a vidék is az európai uniós elnökségnek valamilyen módon szereplője, haszonélvezője legyen, ők is be tudjanak mutatkozni" - emelte ki.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a magyar elnökség prioritásai között szerepel majd a Duna-stratégia, a víz kérdése, a multikulturalizmus és a regionalizmus.

Balázs Péter külügyminiszter ezzel kapcsolatban kiemelte: júniusban véglegesítik a spanyol-belga-magyar hármas elnökség stratégiai programját, ezt követően egy operatív programot fogadnak el, majd a nemzeti fél éves programról döntenek.

A féléves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át. A trió mandátuma azonban már 2010-ben elkezdődik, Magyarország partnere Spanyolország és Belgium lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását