2024. április 20. - Tivadar

A kihelyezett Louvre

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök tette meg az első kapavágást kedden Abu-Dzabiban a Louvre Múzeum kihelyezett fiókintézményének építési munkálatain.
2009. május 26. kedd 18:53 - HírExtra
A hatalmas kulturális központban a Louvre-on kívül helyet kap majd a New York-i Guggenheim Múzeum kirendeltsége, az öbölmenti ország Nemzeti Múzeuma illetve egy tengerészeti múzeum is.

Sarkozy az Emirates Palace luxusszállodában megtekintett egy kiállítást is, amely az Abu-Dzabi Louvre első saját gyűjtésű műveit mutatja be.

Ez év márciusában írta alá az Egyesült Arab Emírségek és Franciaország azt a szerződést, amelynek értelmében Abu-Dzabiban felépül a világ első kihelyezett Louvre-ja: ez viselheti majd a nagy párizsi múzeum nevét és a nyugati művészet vezető alkotásait mutatja be 2012-20013-tól az Arab-öböl térségében.

A 30 évre szóló szerződés értelmében az Abu-Dzabi Louvre nevet viselő múzeumot Franciaország tervezi meg és építi fel, anyagát pedig a Louvre és más francia múzeumok által kölcsönzött művek szolgáltatják majd. Mindezekért az emírség különböző címeken összesen 1 milliárd eurót (253 milliárd forint) fizet a következő három évtizedben.

Ebből az összegből csak a Louvre "márkanév" használatának ára 400 millió euró: ebből 150 millió eurót egy hónapon belül utalt át a sivatagi állam, a többit majd 30 év alatt részletekben.

A múzeumot Jean Nouvel francia építész tervezte, felépítésének költségeit (83 millió euró) az emírség állja. A 24 ezer négyzetméteres épületben 8 ezer négyzetméter lesz a kiállítási tér.

Louvre és más francia múzeumok az új intézmény megnyitásától számítva tíz éven át - alkalmanként két évet meg nem haladó időtartamra - önkéntesen kölcsönöznek majd műalkotásokat az Abu-Dzabi Louvre számára.

A múzeum felépítésének tervét nagy vita előzte meg Franciaországban: a kulturális élet számos képviselője fejezte ki aggodalmát a művészet áruvá silányulása, illetve a műtárgyak esetleges megsérülése miatt.

Renaud Donnedieu de Vabres, Franciaország kulturális minisztere azonban rendkívüli lehetőségnek nevezte a projektet: kijelentette, hogy a műveket nem fenyegeti veszély, a művészet pedig elidegeníthetetlen.

A szerződés szerint az Abu-Dzabi Louvre egyetemes múzeum lesz, amely elsősorban a nyugati művészetet mutatja be, de képviseli "valamennyi civilizációt, bemutat minden korszakot, beleértve a kortárs művészetet is, a két fél kulturális értékeinek tiszteletben tartása mellett".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását