2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai: Helyreállítjuk a munka becsületét

A kormány jövő évi adócsökkentő programjának középpontjában a munka becsületének helyreállítása szerepel - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben.
2009. május 25. hétfő 14:15 - HírExtra
A kormányfő elmondta: a 2010-es adóátalakítások nyertesei a munkát vállalók és a munkát biztosítók. "Azoknak szeretnénk kedvezni, akik ma is a vállukon viszik az országot" - fogalmazott a miniszterelnök.

Bajnai Gordon szerint a munkára rakódó adó "két évtizede nem látott mértékű" csökkentése a dolgozóknak, a bérből és fizetésből élőknek adja a legtöbbet. Hozzátette: közülük is azoknak, akik az átlagos bér körül kapnak jövedelmet. Jövőre 10 magyar munkavállaló közül 9 az alsó adósávban fog adózni - mondta a kormányfő.

Jövőre a kormány által tervezett adócsökkentési program szerint minden jövedelmi sávban jobban járnak az adózók, kivéve azt a 10 ezer embert, aki kétmillió forintos vagy annál is magasabb havi jövedelemmel rendelkezik - szögezte le Bajnai Gordon.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy "a felső tízezernél" nő az adóterhelés; mindenki másnál csökkennek viszont a nettó fizetésre rakodó adók. "Több marad a borítékban, az átlagbéren keresőknél soha nem látott mértékben csökken az adóteher" - közölte Bajnai Gordon.

A miniszterelnök hangsúlyozta: 2010-ben az átlagosan keresők nettó másfél havi bérrel többet visznek haza egy évben, mint az idén. Ez 200 ezer forintos átlagos jövedelemnél, amelynél havonta 122 ezer forintos a nettó jövedelem, 15 ezer forintos havi többletet, éves szinten pedig 180 ezer forintos többletet jelent.

A munkaadók terheinek csökkentésével kapcsolatban Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy jövőre az idén megkezdett járulékcsökkentést folytatva valamennyi bérre kiterjesztik az 5 százalékos járulékcsökkentést, és megszüntetik a tételes egészségügyi hozzájárulást.

A miniszterelnök szerint a munkaadóknak jövőre mintegy 500 milliárd forinttal kevesebb költséget kell majd fizetniük, mint idén; ez új energiákat szabadíthat fel a hazai vállalkozásokból, és megalapozhat egy hosszú távú növekedést.

A fogyasztást és a vagyont kívánja nagyobb mértékben adóztatni a kormány, s ezzel ellensúlyozza a munkára rakodó terhek csökkentését - hangsúlyozta a kormányfő.
A vagyonadóról szólva a miniszterelnök azt mondta: ez az adónem a társadalmi szolidaritást szolgálja. Hozzátette: ennek "minden fillérjét" munkahelymegtartásra, munkahelyteremtésre koncentrálja a kabinet. "A vagyonadóra nemet mondani azt jelenti, hogy a növekedés feltételeit kérdőjelezzük meg Magyarországon" - fogalmazott.

A kormányfő szerint a vagyonadó elsősorban a kiugróan magas és jól mérhető vagyontárgyakat célozza meg.

Az elmúlt 20 év nyertesei azok, akik ma 30 millió forintnál magasabb értékű ingatlanban laknak - mondta Bajnai Gordon. Szerinte ebben a rétegben az egyik csoport tehetségénél, szorgalmánál, szerencséjénél fogva halmozott fel vagyont.

Kiemelte: e csoportot kedvezményezni fogja az új jövedelemadóztatás, ha legálisan bevallják a jövedelmüket, jóval kevesebbet kell majd adózniuk; s jövedelmüknek csak a töredékét kell a vagyonadóra fordítani.

Egy másik csoport más módon lehetett nyertese az elmúlt 20 évnek, az ide tartozók nem biztos, hogy növelni tudták jövedelmüket, de örököltek vagy szereztek egy mára felértékelődött ingatlant - közölte a kormányfő, aki szerint ehhez a csoporthoz tartoznak például egyes nyugdíjasok is. Számukra a vagyonadótörvény kedvezményeket, adófelfüggesztési lehetőséget kínál, "hogy senkit ne hozzunk méltatlan helyzete" - fogalmazott a miniszterelnök.

A válság következtében munkanélkülivé váltak átmenetileg szintén elhalaszthatják majd a vagyonadó kifizetését; a nagycsaládosok pedig 100 millió forintos mértékig kedvezményeket kaphatnak.

Bajnai Gordon szerint az elmúlt 20 év nyerteseinek között van egy harmadik csoport is, amelynek viselkedése sokszor joggal irritálhatja a lakosságot. Ők azok, akik "minimálbéren vannak bejelentve egy vállalkozásba, vagy minimálbért fizetnek maguknak, de ugyanakkor 50-100 milliós, vagy annál nagyobb villákban laknak, esetleg hatalmas városi terepjárókkal járnak; nekik nem a mentességet kerestük a vagyonadóban" - fogalmazott a kormányfő.

E rétegnél az a cél, hogy a vagyonadóval ezt a "társadalmi irritációt" enyhítsék, hogy az adókikerülés lehetősége ezzel az eszközzel is csökkenjen - hangsúlyozta a kormányfő, kiemelve, hogy e csoportnak a vagyonadó - végre először - valódi terhet jelent majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. május 25. 17:48
A kurva anyádat, azt állítod helyre - miattatok bocsájtanak el százezreket a munkahelyéről - köcsög komcsik ! Elég a görény hazudozásaidtokból - takarodjatok. Mondom ezt egy VALÓDI baloldaliként.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását