2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kultúrális intézmények fesztiválja

Könnyűzenei koncertekkel, park action performanszokkal és művészeti kerekasztal-beszélgetéssel várja a közönséget a Freedom ,89, a rendszerváltó országok kulturális intézményeinek fesztiválja június 4-én a budapesti Gödör Klubban.
2009. május 22. péntek 14:15 - HírExtra
A budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére idén hét ország, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia ünnepli együtt a rendszerváltás 20. évfordulóját - mondta Arkadiusz Bernas, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója pénteken, a fesztiválnak helyet adó Gödörben tartott sajtótájékoztatón.

Szavai szerint nem a szocializmus éveire kívánnak emlékezni, hanem arra a pillanatra, amikor sikerült kivívni a politikai függetlenséget és a szólásszabadságot. Június 4-e az első szabad lengyel választások napja, 1989 pedig a közös sikeres rendszerváltás éve, amelyet ezek az országok együtt szeretnének megünnepelni - tette hozzá.

A Lengyel Kulturális Intézet meghívására az érdeklődők a Kormonary pszichedelikus rockegyüttest láthatják-hallhatják, amely 1984-ben alakult Wroclawban. A rendszerváltás legismertebb zenekara ma már színházi zenék szerzője.

Az estét a Szabaduló Művészet elnevezésű művészeti kerekasztal-beszélgetés nyitja meg, amelynek résztvevője Fekete Ibolya filmrendező, ef Zámbó István zenész-képzőművész és Szemző Tibor zeneszerző; ők az 1989-es változások kulturális és művészeti aspektusairól beszélgetnek.

Az egy színészre és két zenészre komponált fuzionális performanszot a bolgár-magyar Malko Teatro adja elő; Nikolaj Ivanov spirituális muzsikája a bolgár folklór és az indiai zene ötvözete - közölte Plamen Pejkov, a budapesti Bolgár Kulturális Intézet igazgatója.

Brindusa Armanca, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója elmondta: a "bulira" a kolozsvári Nightlosers etno-blues és country-rock együttest invitálták meg.
Gabriele Gauler, a budapesti Goethe Intézet igazgatója hangsúlyozta: a berlini fal november 9-én omlott össze, és ennek a techno zene adott hátteret.

Ezért döntött úgy, hogy a rendezvényre Matthias Schaffhauser DJ-t hívja meg, aki nem csupán mixeli a zenéket, hanem énekel is.

A Yellow Sisters női a capella együttes eredeti afrikai zenét csehesített, tagjai könnyedén mozognak a különböző zenei irányzatok között - emelte ki Gál Jenő, a budapesti Cseh Centrum igazgatója.

Hozzátette: a csehektől távol állnak a nagy, tömeges megmozdulások, inkább könnyedebben, civilebben szeretnek ünnepelni.

Magyarországot az Agostones képviseli: Ágoston Béla zenei improvizációira az avantgárd hangzás a jellemző. A szlovák Druzina együttest dzsessz-, rock- és népzenészek alapították 2000-ben, a különböző szlovák népzenei adaptációkat egy stílussá gyúrták össze, amelyet ethnobeat-nek neveztek el.

A programokat az Artus - Goda Gábor társulat park akciói és a krakkói székhelyű EleKTro mOOn Vision lengyel-magyar formáció a Gödör falaira vetített 89-es VJ mix impressziói színesítik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását