2024. május 17. - Paszkál

Ez még az SZDSZ-nek is sok?

Az SZDSZ szerint elhibázottnak tűnhet az a kormányzati javaslat, amely felhatalmazná a közterület-felügyeletet, hogy gumibottal szerelje fel alkalmazottait, illetve a polgárőrséget, hogy gázsprayt használjanak - írta Gusztos Péter Draskovics Tibornak címzett, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott nyílt levelében.
2009. május 21. csütörtök 15:30 - HírExtra
A közterület-felügyeletről szóló törvény tervezett módosítása kapcsán az SZDSZ politikusa arról ír a rendészeti miniszternek, hogy a liberálisok szerint a jogos védelmi helyzet megítélése és a támadással szembeni arányos fellépés egy rendkívül kényes, csak kellő körültekintéssel szabályozható kérdés.

A szabad demokraták frakcióvezető-helyettese megjegyzi, a Szabad Demokraták Szövetsége a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontjával összhangban aggályosnak tarja, hogy a polgárőrségek munkatársait úgy hatalmazzák fel súlyos testi sérüléseket okozó eszközök használatára, hogy semmi nem utal arra, hogy őket rendszeresen megtámadják, illetve a testi épségük vagy életük folyamatos fenyegetésnek lenne kitéve.

Gusztos Péter szerint a kormány javaslata lehetővé tenné, hogy elszaporodjon a véletlenszerű vagy éppen indokolatlan gázspray- és gumibothasználat. Ehelyett hasznosabb lenne tudatosítani, hogy a Közterület- Felügyelet munkatársainak fenyegetése vagy bántalmazása hivatalos személy elleni erőszaknak minősül - írja a politikus.

A levélben kitér arra is, hogy a liberálisok szerint hiba lenne súlyos testi sértésre alkalmas eszközökhöz juttatni olyan embereket, akiknek nincs meg a kellő képzettsége ahhoz, hogy bánjanak velük. Gusztos Péter a levelet kiegészítve az MTI-nek elmondta, Hankó Faragó Miklóssal közösen benyújtott egy módosító javaslatot, amely a közterület-felügyelőket gumibottal, a polgárőröket pedig gázspray-vel felszerelő indítványt kivenné a törvényből.

A képviselő a nyílt levélben megjegyzi, hogy a rendőrség feladatának kiszervezését egyébként nemcsak szakmailag, de politikailag is aggályosnak tartják, hiszen a kormány a kétharmados önkormányzati törvény megkerülésével tenné ezt.

Gusztos Péter kijelentette, a közbiztonság javítása érdekében több rendőr, sűrűbb járőrözés szükséges, nem pedig civilek, a közterület-felügyelet és a polgárőrség felfegyverzése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását