2024. április 29. - Péter

Jöhet az Idősügyi Stratégia

Ha a kormány jóváhagyja, néhány hét múlva a parlament elé kerülhet a hosszú távú tervezés lehetőségét biztosító Idősügyi Nemzeti Stratégia - jelentette be a szociális és munkaügyi tárca államtitkára szerdán Székesfehérváron.
2009. május 20. szerda 17:42 - HírExtra
Korózs Lajos az Esélyek Háza és az Egyenlő Esélyek Egyesülete szervezésében tartott vitaindító fórumon a mintegy száz résztvevő előtt elmondta: a következő negyven év feladatait felölelő stratégia lehetővé teszi, hogy a mindenkori kormányok ne a választási ciklusokhoz igazodó, hanem 3 évre szóló akcióterveket készítsenek.

A 140 oldalas, több mint ezer oldalnyi háttértanulmány alapján, száz szakember munkájával elkészült anyagot már megtárgyalta és támogatta az Országos Idősügyi Tanács, amely szerint kellene idősügyi törvény is, s azt néhány pontosítást kérve támogatta a kormány mellett működő politikai kabinet is - tette hozzá az államtitkár.

A stratégia 14 témakört ölel fel. A leghangsúlyosabb eleme a nyugdíj, az egészségügy és a szociális ellátás, de foglalkozik az idős kori aktivitás megőrzésének segítésével, s az időskori önállóság és méltóság megtartásának, az idősek esélyegyenlőségének kérdéseivel is. Nemcsak az idősekről "szól", hanem azokról is, akik a következő évtizedekben érik el az idős kort, mert meg kell tervezni "az idősödés menedzsmentjét" - mondta Korózs Lajos.

Hozzátette: fontos a társadalom idősekkel kapcsolatos szemléletének a megváltoztatása, s annak tudatosítása, hogy az idősek nem eltartottak, hanem több évtizedes munkával és járulékfizetéssel jogot szereztek arra, hogy biztonságban élhessék le életük még hátralevő éveit. A társadalomnak ugyanakkor a jelenleginél jobban ki kellene használnia az idősek tudását, tapasztalatát - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, a stratégia kidolgozásakor nem az aktuálpolitikai, hanem a demográfiai kihívásokra kellett választ adni, mivel a következő évtizedekben tovább idősödik a társadalom. A demográfiai előrejelzések szerint ugyanis 2050-ben a jelenlegi 28 százalék helyett 50,5 százalék lesz az idősek aránya a hazai népességen belül, azaz minden második ember túl lesz a hatvanadik életévén.

Ez pedig olyan kihívás, amelyre minden politikai erőnek "kutya kötelessége választ adni" - szögezte le Korózs Lajos.

Az idősek egészségügyi ellátásával kapcsolatban fontos kérdésként említette a házi gondozás és a demens - a szellemi képességek öregkori hanyatlása miatt ápolásra szoruló - emberek nappali, otthoni gondozásával kapcsolatos szolgáltatás fejlesztését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását