2024. május 13. - Szervác, Imola

A gazdaság nem lesz elég a felemelkedéshez

Minden gazdasági felemelkedés - így "egy későbbi magyar csoda" is - nem csupán a gazdasági erőforrásokon alapulhat, hanem a hitre, a szellemre, a kultúrára és az erkölcsre épülhet elsősorban - fogalmazott Matolcsy György.
2009. május 20. szerda 20:13 - HírExtra
A Fidesz országgyűlési képviselője Jókai Anna írónővel közösen beszélt az újságírókkal - azt megelőzően, hogy részt vettek volna a Fidesz és a KDNP közös európai parlamenti választási kampányának keretében szervezett lakossági fórumon.

Matolcsy György szerint a tőke, a vállalkozói kezdeményezés, a munkaerőforrás, az információ, a bankrendszer vagy a költségvetés feltételként eltörpül az erkölcs, a szellem, a kultúra és a tudás mellett, amelyek mögött a család, a közösség és a hit világa áll. Úgy fogalmazott: Magyarország - reményei szerint a közeljövőben elkezdődő - újjáépítése elsősorban ezekre a hagyományos alapértékekre kell, hogy épüljön.

Közölte: a szellemi zuhanás és a gazdasági-pénzügyi válság egy tőről fakadnak, "az erkölcsi zuhanás a forrása a pénzügyi, gazdasági zuhanásnak". Felidézte, hogy az Európai Néppárt legutóbbi, varsói kongresszusán éppen a kereszténység, a család, a gyermekvállalás, az erkölcs, a közösség és a nemzet alapértékei mellett tettek hitet a résztvevő politikusok.

Jókai Anna arról beszélt, hogy "a rendszerváltás legnagyobb baja - ha egyáltalán végbement -, hogy egy csoport elvesztette azt a minimális szociális érzékenységét", amelyre szükség volna. Hogy miként lehet "tisztességesen, józan paraszti ésszel, ugyanakkor egy transzcendens tudattal segíteni ezen az országon".

Kifejtette, hogy a gazdaság csődjét megelőzte az erkölcsi csőd, és csak akkor lesz gyökeresen más élet, "ha sikerül oktatásban, művészetben, kultúrában visszahozni azokat az örök értékeket, amelyeket - főleg az értelmiség egy része - szeretne lenullázni".

Hozzátette, hogy egy kormányváltással nem oldódik meg minden, hanem "nagyon felelősségteljes, nagyon nehéz évek várnak ránk, de tudni fogjuk, hogy nem azok alatt szenvedünk, akik ezt okozták".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását