2024. május 4. - Mónika, Flórián

Játékokat gyűjtöttek az afgán gyerekeknek

Több száz kilogrammnyi játékot és tanszert gyűjtöttek össze magyar kisdiákok afgán tanulóknak a Honvédelmi Minisztérium pályázatának kereti között - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter pénteken az MTI-vel.
2009. május 15. péntek 14:30 - HírExtra
A miniszter elmondta, hogy a pályázat értelmében 3-4. osztályos tanulóknak kellett kisfilmet készíteni és gyűjtést szervezni az afgán diákok számára. A pályázatra összesen 17 pályamunka érkezett be, ezek közül választották ki a legjobbat, amelyet május végén bemutatnak Afganisztánban egy lányiskolában is.

A kiírás szerint a nyertes csoport és 6 afgán tanuló meghívást kap a Honvédelmi Minisztérium balatonkenesei üdülőjébe.

Szekeres Imre az MTI kérdésére elmondta, hogy az afgán tanulók ideutaztatásáról a minisztérium gondoskodik, ha az ázsiai ország biztonsági helyzete megengedi.

A pályázat első helyezettje a kincsesbányai Radnóti Miklós Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájának 3-4. osztályos tanulói lettek egy, az iskolai életet bemutató, műsorral színesített filmmel, de minden pályázó ajándékot kapott az elkészített kisfilmekért.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy Afganisztánban jelenleg 12 600 iskola működik, ahol több mint 7 millió diák tanul. Az iszlám fundamentalista tálibok főként a leányiskolák ellen hajtanak végre támadásokat: uralmuk alatt, 1996 és 2001 között a lányok nem járhattak iskolába - tette hozzá.

A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) jelenléte óta a nők is járhatnak iskolába, ami tovább csökkentheti Afganisztánban az analfabéták számát, amely - három évtizedig tartó háborúskodás után - 77 százalék a teljes népességhez viszonyítva - részletezte a szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását