2024. május 7. - Gizella

Eltörölték az egészségügyi illetéket

Előbb jelentősen korlátozta, majd egy további határozatban teljesen megszüntette pénteken az egészségügyi illetékeket a cseh képviselőház.
2009. május 15. péntek 15:05 - HírExtra
Tavaly az illetékeken keresztül mintegy 10 milliárd korona (107 milliárd forint) folyt be az egészségügybe. A beszedett pénz az orvosoknál, illetve a kórházakban és a patikákban marad. "Ha korlátozzák vagy megszüntetik az illetékeket, az nagy veszteség lesz az egészségügy számára. Egy ilyen helyzetben nem tudnám garantálni az egészségügyi ellátás mai színvonalát" - nyilatkozott újságíróknak Dana Jurásková egészségügyi miniszter.

Az illetékek korlátozását a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), míg teljes eltörlésüket Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) terjesztette a képviselőház elé.

Az illetékekről szóló éles és indulatos vita gyakorlatilag bevezetésük óta folyik. A parlamenti pártok közül az illetékek teljes körű megőrzését csak a Polgári Demokratikus Párt (ODS) támogatja. A másfél év alatt már eltörölték a gyerekek vizitdíját, s a gyerekek és a nyugdíjasok illetékeinek évi felső határát a korábbi összeg felére csökkentették. Több baloldali ellenőrzés alá került régióban pedig a regionális önkormányzatok fizetik az emberek helyett a vizit- és receptdíjakat, ami sok helyen káoszt okozott. Az egészségügyi szervezetek többsége támogatja az illetékek fenntartását. A polgári demokraták és a baloldal pénteken is kölcsönösen egymást vádolták a cseh egészségügy tönkretételével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását