2024. május 16. - Mózes, Botond

Duplájára nőtt a kerékpáros balesetek száma

Jelentősen emelkedett az ittasan, illetve kerékpárral okozott balesetek száma az év első négy hónapjában Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az ellenőrzések során érvényben lévő zéró tolerancia ellenére.
2009. május 15. péntek 19:35 - HírExtra
Január elsejétől április utolsó napjáig 219 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a megyében, melyek közül tizennégy volt halálos kimenetelű. Hetvenötször következett be súlyos, míg százharminc alkalommal könnyű sérülés. Ezek a számok összességében tizenhat százalékkal magasabbak az előző esztendő hasonló időszakához képest - áll a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának kimutatásban.

Az adatokból kitűnik, hogy több mint ötven százalékkal emelkedett az ittasan előidézett balesetek száma. A másik szembetűnő adat az, hogy 2008 első négy hónapjával összehasonlítva 17-ről 41-re, azaz több mint duplájára nőtt a balesetet okozó kerékpárosok száma. Sok biciklis tehát a saját figyelmetlensége miatt sérül meg.

A legtöbb ilyen baleset a nappali órákban történik, ezért a kerékpárral közlekedőknél a legjellemzőbb probléma jelenleg nem a világító berendezések hiánya. A balesetek zömét az elsőbbség meg nem adásával és a kanyarodási szabályok be nem tartásával okozzák.

Szabó Zita, a főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a kerékpárosoknak szóló felvilágosító előadások, ügyességi versenyek, sajtómegjelenések és felhívások mellett, a jövőben tovább fokozzák majd e célcsoport ellenőrzésének gyakoriságát.

Az anyag felhívja az érintettek figyelmét, a láthatósági mellény lakott területen kívül kötelező viselésére. Továbbá arra is, hogy biciklire csak azok üljenek, akik váratlan helyzet esetén is megfelelően tudnak reagálni, az ezt igénylő forgalmi helyzetekben képesek hátrafelé is biztonságosan körültekinteni, és akiknek a járműről való leszállás sem okoz gondot.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a tavalyi évben meghirdetett, úgynevezett zéró tolerancia az utakon továbbra is érvényben van. Ennek értelmében, ha az intézkedő rendőr a legcsekélyebb mértékben is ittasnak találja a jármű vezetőjét, azonnal elveszi annak vezetői engedélyét. Ráadásul a szabálysértési feljelentést nem csak a kihágást elkövető gépkocsivezetők, de a kerékpározók ellen is megteszi.

Márpedig egy-egy ilyen eljárás több százezer forintjába kerül az elkövetőnek, az autós, vagy motoros jogosítványát pedig akár évekre bevonhatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását