2024. április 29. - Péter

12 magyar az operaversenyen

A New York-i, gdanski, budapesti, párizsi és bergeni elődöntők után Szegedre 56 versenyzőt, köztük 12 magyar énekest várnak az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval középdöntőjére május végére - közölték a szervezők az MTI-vel.
2009. május 6. szerda 11:16 - HírExtra
Az első fordulóra csaknem 400 versenyző jelentkezett 41 különböző országból. A versenyzők nemzetiségét illetően a leghomogénebb a New York-i válogatás volt: az ott meghallgatott énekesek nagy része az Egyesült Államok területéről érkezett. Párizsban a franciákon kívül még 33 más ország operaénekesei versenyeztek:
olasz, angol, svájci, belga és holland jelentkezők mellett libanoni, mexikói, chilei és brazil énekesek is versenybe szálltak a francia fővárosban.

Az idei öt operaprodukció versenyszerepeire jelölt énekesek kemény küzdelemre számíthatnak a május 29-én és 30-án Szegeden zajló második fordulóban - véli a verseny igazgatója, Havas Ágnes. A versenyzőknek zenei képességeik mellett már színészi tehetségükről is meg kell győzniük a rendezőket - Alföldi Róbertet, Bagó Bertalant, Nadine Duffaut-t, Telihay Pétert és Marek Weisst -, hogy a döntőbe jussanak.
A magyar versenyzők - tizenketten - a második forduló nemzetközi mezőnyének majdnem egynegyedét teszik ki. Rálik Szilvia, Balczó Péter, László Boldizsár, Nyári Zoltán, Horváth Orsolya Melinda, Gaál Wéber Ildikó, Rácz Rita, Ferencz Karolina, Molnár Zsolt, Cselóczki Tamás, Beöthy-Kiss László és Altorjay Tamás indul a versenyszerepekért.

David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című műve a Debreceni Csokonai Színházban, Richard Strauss Ariadné Naxosban című operája a gdanski Opera Baltyckában, Maurice Ravel Pásztoróra és Bohuslav Martinu Alexander bis című egyfelvonásosa a bienne-i Théatre Soleure-ben, Marco Tutino Vita című darabja Ostravában, a Morva-Sziléziai Nemzeti Színházban, Tobias Picker Emmeline-je pedig a New York-i Dicapo Operában kerül színre.

A második fordulón - Philip de la Croix, a Mezzo Televízió igazgatója, a partner operaházak képviselői és a darabok magyar és külföldi rendezői mellett - ott lesz David Alagna, a debreceni Csokonai Színház produkciójában készülő előadás szerzője is. Testvére, a világhírű tenor, Roberto Alagna szövegkönyvéből készült darabot - egy francia kreatív alkotócsapat közreműködésével - Nadine Duffaut rendezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását