2024. május 18. - Erik, Alexandra

Calicivírus árnyékolzta be a ballagást

A mikrobiológiai vizsgálatok egyértelműen azt igazolták, hogy calicivírus okozta a csütörtöki és pénteki megbetegedéseket Veszprémben; összesen 70-80 diák és tanár jelentkezett a háziorvosoknál, hatan kórházba is kerültek - tájékoztatta Kolaj Ágnes, veszprémi tiszti főorvos hétfőn az MTI-t.
2009. május 4. hétfő 12:33 - HírExtra
Hat veszprémi középiskola és egy kollégium diákjait, tanárait érintette a fertőzés, amelynek a gócaként a Stadion utcai menzát lehet megjelölni - mondta a főorvos, megjegyezve: a megbetegedettek gyanúja szerint a csütörtökön ebédre fogyasztott székelykáposzta okozta a rosszullétüket.

A tisztiorvosi szolgálat természetesen ételmintákat vett, s a vizsgálatok zajlanak - tette hozzá Kolaj Ágnes, hangsúlyozva, hogy a konyhán és az étteremben fertőtlenítettek, s ott új személyzet dolgozik.

Minden érintett középiskolában és a Stadion úti kollégiumban is teljes fertőtlenítést végeztek, s azt folyamatosan fenn kell tartani - mondta a főorvos. Az iskolákban a tanítás és az érettségi vizsgáztatás zavartalan - jegyezte meg.

Tájékoztatása szerint a veszprémi kórházba öt, az ajkaiba egy diák került be, de már vasárnap, illetve hétfőn hazaengedték őket. A calicifertőzés hányással, hasmenéssel és hirtelen magas lázzal jár, de a lefolyása gyors, a betegek 1-3 nap alatt gyógyulnak - közölte a főorvos.

A fertőzés magas száma amiatt van, hogy a levegőbe, illetőleg különböző eszközökre, használati tárgyakra került kórokozó életképes (legalább 10 napig) és könnyen megfertőződhetnek a megbetegedett ember környezetében élők is - mondta Kolaj Ágnes, hozzátéve: ezért rendkívül fontos a higiénia, a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés.

Az Oktatási Hivatal az MTI kérdésére közölte: ha egy diák betegség vagy egyéb, neki fel nem róható ok miatt nem jelenik meg az érettségi írásbeli vizsgarészén, a vonatkozó kormányrendelet alapján pótló érettségit tehet.

A pótló érettségi letételéről a vizsgázó által benyújtott dokumentumok (például orvosi igazolás) alapján a vizsgát szervező intézmény igazgatója dönt. Ha az igazgató a tanulót pótló érettségire utasítja, hozzájárulhat ahhoz, hogy a diák azt még az adott vizsgaidőszakban tehesse. Az engedélyben meg kell jelölni a hiányzó vizsgarész pótlásának formáját. Ilyen esetben engedélyezhető az írásbeli vizsgarész szóbelivel történő pótlása is, és a vizsgázó még az adott vizsgaidőszakban megszerezheti az érettségi bizonyítványát.

A vizsgázónak fel nem róható ok minden olyan, a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a diák szándékos vagy gondatlan magatartására - közölte a hivatal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását