2024. június 2. - Kármen, Anita

Üzenet a palackban Auschwitzban

Ceruzával írt, palackba göngyölített titkos üzenetre találtak az auschwitzi koncentrációs tábor közelében zajló rekonstrukciós munkálatok során lengyel munkások.
2009. április 28. kedd 06:23 - HírExtra
A tábor közelében egy pincét renováló munkások találtak egy falba rejtett üzenetet, amely 1944. szeptember 9-én íródott és hat lengyel, valamint egy francia fogoly adatait tartalmazza. Mint az az üzenet utolsó mondatából kiderült, a halál árnyékában lévő rabok mindegyike 18 és 20 év közötti volt.

"Fiatalemberek voltak, akik valamilyen nyomot akartak hagyni létezésükről" - mondta Jaroslaw Mensfelt, az auschwitzi múzeum szóvivője. Ketten közülük túlélték a koncentrációs tábor szörnyűségeit, a többi fogoly sorsáról azonban a szóvivő nem adott felvilágosítást.

A munkások a nácik által Auschwitznak nevezett Oswiecim főiskolájának építkezésén törtek ki éppen egy falat az alagsorban még április 20-án, amikor felfedezték a palackot - számolt be Monika Bartosz, az intézmény szóvivője. Az üzenetet vélhetően egy cementeszsák darabjára írták - tette hozzá.

Az oktatási intézmény három épületét a háború alatt raktárként használták az SS csapatok. A tábortól néhány száz méterre lévő épületek pincéit betonnal erősítették meg, hogy légiriadó esetén búvóhelyként szolgáljanak. A munkát tábori foglyokkal végeztették el.

Szakértők megerősítették a feljegyzés hitelességét, az üzenetet május elején adják át a múzeumnak.

A nácik 1940-ben állították fel a tábort, ahol 1,1 millió ember vesztette életét. A meggyilkoltak többsége zsidó fogoly volt, de nem zsidó lengyelek és romák is meghaltak Auschwitz-Birkenauban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását