2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kámformérgezést kapott több kisgyerek

Az amerikai orvosok óvják a szülőket, hogy importált kámforos termékeket használjanak, például légzéskönnyítő krémként, miután több kisgyerek mérgezést kapott ilyenektől New Yorkban.
2009. április 27. hétfő 11:25 - HírExtra
A Pediatrics című orvosi szaklap májusi száma közli a jelentést, melyben három kisded 2008-ban történt kámformérgezéséről számolnak be a szakemberek. A totyogók vagy megették a kámforos terméket, vagy belélegezték, vagy megfázás ellen alkalmazták náluk. A termékek között volt népi gyógyszer, rovarirtó és légfrissítő is. A gyerekeket egy Bronxban működő kórházban kezelték, valamennyien felgyógyultak.

Amint Hnin Khine sürgősségi gyermekorvos, a közlemény szerzője elmondta, több másik gyereknél is tapasztaltak hasonló mérgezési tüneteket, ám nem tudták igazolni, hogy a kámfor volt a bűnös.

A kámfornak igen erős szaga van, leggyakrabban molyok ellen alkalmazzák, ám légzést könnyítő hatása miatt megfázásnál is használják, noha az Egyesült Államok szabályozói szerint két év alatti gyerekeknél nem ajánlják.

A kámfor a bőrön és orron keresztül is felszívódik, a kisgyerekek különösen érzékenyek rá. A mérgezés tünete hasfájás, hányinger, hányás és ingerlékenység lehet.

A kámfort a Japánban és Kínában honos örökzöld kámforfából, vagy szintetikus úton állítják elő; a mérgezést okozó - az amerikai előírások által megengedettnél nagyobb dózist tartalmazó - termékeket fehér kocka vagy tabletta formájában importálták az Egyesült Államokba.

A kámforos termékek széles körben kaphatók ázsiai medicinákat árusító patikákban és diszkontboltokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását