2024. május 2. - Zsigmond

20 ezer vasutas munkája szűnhet meg?

A Fidesz szerint húszezer vasúti dolgozó munkahelye, közvetve pedig 150-200 ezer vasúttal munkába járó ember állása kerülhet veszélybe a MÁV-ot érintő megszorítások miatt - hangsúlyozta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2009. április 23. csütörtök 11:33 - HírExtra
Az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere szerint a napokban megjelent sajtóhírekből kiderült, hogy az MSZP-csomag megszorításai között a MÁV finanszírozását 50-80 milliárdos elvonás érintheti.

Úgy vélte, hogy ha ezt a megszorítást végrehajtják, az a jelenlegi menetrendet a felére csökkenti, ez pedig azt jelentené, hogy a dolgozók létszáma is jelentős mértékben, legalább a felével csökkenne. Mivel jelenleg 40 ezer ember dolgozik a vasútnál, ez a lépés 20 ezer vasúti dolgozó munkahelyét érintené közvetlenül - tette hozzá.

Fónagy János szerint emellett azonban a megszorítás további 150-200 ezer vasúttal munkába járó ember állását is veszélybe sodorja, hiszen az emberek nem tudnak majd eljutni a munkahelyükre, vagy csak olyan költséggel, amelyet nem tudnak vállalni.

Így szerinte a vasutat érintő megszorítás nem csak alapvetően veszélyezteti a személyszállítás működését, de munkahelyellenes intézkedés is. Fónagy János azt mondta: bízik abban, hogy a szocialista kormány is felfogja, a vasútnak nincs hova hátrálnia, a működéshez szükséges alapvető feltételeket biztosítani kell.

Mint mondta, az MSZP megszorítási csomagja hibás logikát követ, amikor mindent a hiányt kezelésének vet alá, hiszen ettől még nem lesz több vitalitás a gazdaságban.
Szerinte a megszorító intézkedések miatt a fogyasztás visszaesése drámai méreteket ölt majd, és ez a vasutat is érinteni fogja, az utazási kedvezmény megszüntetése pedig szintén tovább csökkenti majd a fogyasztást.

Arra a kérdésre, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a kormány csak a rászorulóknak biztosítaná a vasúti kedvezményeket, Fónagy János azt mondta: a jelenlegi magyar társadalmi viszonyok között rászorulónak számít, aki vasúttal jár, hiszen aki nem szorul rá, az ma sem vonattal közlekedik.

A fideszes politikus szerint a magyar lakosság mai gazdasági helyzetében a szociális költségtérítések radikális csökkentése ellehetetleníti a társadalmat és rendkívül hátrányosan érinti a vidéken élőket, a nagycsaládosokat és a vasúttal munkába járó ingázókat.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utazási kedvezmények közül van olyan, amely 50-60 vagy akár 100 éves múltra tekint vissza, így ezek újragondolása vagy leépítése széles körű társadalmi egyeztetést igényel, ezt nem lehet erőszakosan szabályozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. április 23. 12:40
és a többi 100 ezer munkanélküli, aki nem abban az ótvaros MÁV-ban dolgozik, azzal ki törődik, azokért ki sztrájkol? A Gaskó csak játsza az agyát, mintha a MÁV nem egy lerobbant, szinvonaltalan, pénznyelő cég lenne
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását