2024. május 18. - Erik, Alexandra

Perelnek a kalózok

Szomáliai kalózok perben követelik, hogy ne Kenyában, hanem Németországban állítsák őket bíróság elé egy német teherhajó elleni támadásuk miatt.
2009. április 16. csütörtök 18:15 - HírExtra
Az elfogott és a kenyai hatóságoknak átadott kalózok keresete szerint "emberhez méltatlan, sőt életveszélyes" az elhelyezésük a mombasai börtönben, ezért "nem volt jogszerű" átadásuk a kenyai hatóságoknak. Egy majna-frankfurti ügyvédi iroda nyújtotta be a keresetet a Kenyában fogva tartott kilenc tengeri rabló egyikének nevében.

A német külügyminisztérium visszautasította azt a keresetben megfogalmazott vádat, amely szerint a német hatóságok az emberi jogok kenyai helyzetét nem is vizsgálva adták át a gyanúsítottakat a kenyai hatóságoknak. A minisztérium egy szóvivője utalt arra, hogy megállapodás van érvényben az Európai Unió és Kenya között az Afrika keleti partjainak térségében elfogott kalózok átadásáról.

A berlini külügyminisztérium névtelenül nyilatkozó munkatársainak nem hivatalos vélekedései szerint annyira képtelen a perindítás ebben az ügyben, hogy valószínűleg nem is a kalózok, hanem a képviselőikként fellépő német ügyvédek kezdeményezéséről, "önreklámjáról" van szó, ezzel a "színjátékkal" akarják felhívni magukra a figyelmet. Már az is gyanús önmagában, hogyan kerít hamarjában egy mombasai fogdában ülő szomáliai kalóz német ügyvédet - mondták a névtelenül nyilatkozók.

A kenyai igazságszolgáltatás a jövő hétre tűzte ki a kilenc tengeri rabló mombasai perének kezdetét.

Az európai uniós Atalanta művelet keretében nyolc európai (francia, német, olasz és spanyol) hadihajó védi a kereskedelmi hajókat a kalóztámadásoktól, és biztosítja a hajózási útvonalakat Afrika keleti partjainak térségében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását