2024. május 18. - Erik, Alexandra

"Merjünk kormánypártiak lenni!"

Merjünk kormánypártiak lenni! - erre biztatta a képviselőket Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedden a parlamentben. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint illúzió abban reménykedni, hogy válságkezelő lesz a Bajnai-kormány.
2009. április 14. kedd 19:52 - HírExtra
Mesterházy Attila a konstruktív bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában azt mondta, kétszáz hazafi ül körülötte, akiket arra biztat, hogy támogassák az új kormány programját. A megszorítások nem egyenlőek a válságkezeléssel, szükséges, de nem elégséges feltételek, be kell indítani a gazdasági növekedést, kezelni kell a válság negatív hatásait - fűzte hozzá.

A politikus ironikusan azt mondta, az ellenzék által szorgalmazott előre hozott választás "valami fantasztikus csodaszer lehet", ha megtörténne, akkor szárnyalni kezdene a tőzsde, megállna a gazdasági világválság.

Mesterházy Attila a Fidesz frakcióvezetőjének felszólalására reagálva azt mondta: "elvártam volna öntől, Navracsics úr, mint a demokráciát tűzzel-vassal védő jogász-politológustól (...), hogy felszólaljon a vélemény szabadságáért, elítélje a Molotov-koktélos támadásokat, a robbantási kísérleteket, a fehér poros támadásokat" - fogalmazott.

Varga Mihály szerint érdemi, cselekvőképes kormányzatnak kellene létrejönnie, de Bajnai Gordon eddigi, különböző kormányzati pozíciókban végzett munkája azt mutatja, hogy kormánya alkalmatlan lesz a válság kezelésére.

Utalt arra, hogy Weiszenberger-ügy akkor robbant ki, amikor Bajnai Gordon vezette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, s ugyanekkor volt, hogy az Állami Számvevőszék jelentése szerint 1,4 milliárd forint ment el olyan fejlesztésekre, amelyek nem hasznosultak.

Varga Mihály azt is Bajnai Gordon szemére vetette, hogy amikor önkormányzati miniszter volt a kormányfőjelölt, az önkormányzati rendszer jelentősen eladósodott. A jelölt gazdasági miniszterségéből azt emelte ki: ma a munkanélküliség olyan szintű, mint amekkora az elmúlt húsz évben nem volt tapasztalható.

Szerinte lehetőséget vesznek el az emberektől ezzel a kormányváltással, és nagyon keveset lehetett hallani arról, mi szerepel a programban.

Hargitai János (KDNP) szerint a szocialisták különböző erőcsoportjai és a mindig bizonytalankodó szabad demokraták újra kiegyeztek egymással. Hozzátette: ők csak "a félelem koalícióját" hozzák újra létre, félnek a választóktól, s hogy időt nyerjenek, néhány hónapig újra koalíciós kormányt hoznak létre.

Szavai szerint a szocialisták a sokadik megszorító csomagjukat készítik elő, Bajnai Gordon csak arcot és nevet ad ehhez a csomaghoz, amely egyébként a szocialistáké lesz.

Arra figyelmeztette Bajnait, hogy a szocialisták valószínűleg csak időlegesen voltak képesek kiegyezni egymással, s az első adandó alkalommal cserben hagyják a kormányt.

Kóka János (SZDSZ) azt mondta a jelöltnek, hogy túl sok jóra, a politikai harc csitulására nem számíthat, mert a Fidesz nem érdekelt abban, hogy Bajnai Gordon sikeres legyen.
A liberális politikus közölte: a kormánytól azt várják, hogy vegye le a szemét a népszerűségi mutatókról, ne a jövő évi választási eredményeken töprengjen, s csak a következő generáció érdekeire figyeljen.

Kérte az államháztartás rendbetételét, a pazarló állami kiadások csökkentését, a vállalkozások és az adófizetők terheinek csökkentését, valamint azt, hogy amilyen őszintén kezdte munkáját Bajnai Gordon, úgy is folytassa.

Úgy fogalmazott, hogy az új kormányfőnek egyetlen esélye lesz, mert csak "egy golyó van tárjában". A programja fájdalmas lesz, és a mögötte megnyilvánuló támogatás egy részét "bizony nem az egyetértés, hanem az előre hozott választástól való aggodalom generálta".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását