2024. június 16. - Jusztin

Megúszhatja a gyermekét elrabló anya

Jean-Michel André, a többször elrabolt és Magyarországon megtalált Elise André-Belenykaja édesapja a gyerek érdekében kész lemondani a kislányt elrabló anya elleni keresetéről.
2009. április 14. kedd 11:06 - HírExtra
A Komszomolszkaja Pravda című lap Belenykaja szüleit kérdezte. Kiderült: az asszony édesapja rosszul lett, amikor meghallotta a hírt, hogy lányát és unokáját elfogták, s szívpanaszai mellett súlyosbodott az asztmája is. Elmondta: nagyon izgul lánya és Liza sorsa miatt, de a családból aligha tud valaki Magyarországra utazni. Lánya, Irina egyszer sem telefonált, amióta március 20-án magához vette a gyereket Arles-ban, s így nem tudtak róluk semmit - mondta az édesapa.

Miközben hétfőn még több orosz politikus kifogásolta, hogy egy orosz állampolgárt a vádak ismertetése nélkül előállítottak Magyarországon, a Moszkovszkij Komszomolec című lapban Alekszej Golovany, a gyermeki jogok ombudsmanja kijelentette: a francia bíróság döntése értelmében Lizának az apjával, az orosz bíróság ítélete szerint viszont anyjával kell lennie. Ez jogi zsákutca: mivel nincs érvényes kétoldalú megállapodás, megoldás csakis diplomáciai úton képzelhető el. Golovany hozzátette: létezik egy európai konvenció arra az esetre, ha egy gyermeket saját szülei rabolnak el, de az nem eléggé átgondolt, ezért számos ország nem csatlakozott hozzá, így Oroszország sem.

Borisz Altsuler, a Gyermeki Jogok társadalmi szervezet vezetője viszont úgy vélte: a diplomáciának semmi keresnivalója nincs az ügyben, mivel korábbi hasonló esetek megmutatták: a francia bíróságokat az sem nagyon érdekli, ha személyesen az államfők avatkoznak be. Belenykaja számára balszerencse, hogy éppen Magyarországon, egy uniós államban fogták el, s így valószínűleg kiadják Franciaországnak, ahol el fogják ítélni a gyerek elrablása miatt, s esetleg az apa elleni támadás miatt is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását