2024. június 17. - Laura, Alida

Az oroszok haragszanak ránk

Élise (Liza) védelmére kell kelnie az orosz külügyminisztériumnak - jelentette ki hétfőn Alekszandr Trosin, az orosz parlament felsőházának első alelnöke, miután a kislányt és édesanyját Magyarországon fellelték.
2009. április 13. hétfő 21:06 - HírExtra
Trosin nyilatkozata még az előtt hangzott el, hogy a francia-orosz házasságból született három és fél éves, kettős állampolgárságú kislány francia édesapja átvette gyermekét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyermekotthonban. Élise-t ide vitték be, miután vasárnap a magyar-ukrán határon édesanyjával, az orosz Irena Belenykajával együtt feltartóztatták a magyar hatóságok.

Trosin az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva felháborítónak nevezte a feltartóztatás tényét. "A magyar fél elfogott egy orosz állampolgárt, anélkül, hogy közölte volna az ellene felhozott vádat, és az már önmagában is rendkívüli helyzet. Mi állandóan hangoztatjuk, hogy az alkotmány értelmében nem adunk ki orosz állampolgárokat más államoknak, de ugyancsak az alkotmány értelmében nem is hagyhatjuk cserben állampolgárainkat. Ezért a magyar féltől haladéktalanul követelni kell az orosz állampolgár kiadását és orosz területre szállítását" - mondta.
 
Úgy vélte, a külügyminisztériumnak az ügyészséggel közösen haladéktalanul tájékoztatást kell kérnie, hogy miért tartóztattak fel és helyeztek fogdába Magyarországon egy orosz állampolgárt anélkül, hogy ismertették volna előtte a vádat.
 
Pavel Krasennyikov, a duma törvényhozási bizottságának elnöke úgy vélte, hogy az ügy kétoldalú, magyar-francia tárgyalások alapján nyer majd megoldást. Mivel a kislányt és édesanyját az Interpol útján a francia hatóságok keresték, további sorsuk e két ország igazságszolgáltatási szerveinek a kezében van. Ugyanakkor hozzátette: az orosz szerveknek nyomon kell követniük az orosz állampolgárok sorsát, s ez majd diplomáciai úton, a külügyminisztériumon keresztül történik.
 
Az Interpol orosz irodája egyelőre nem kapott értesítést Belenykaja és lánya feltartóztatásáról - közölték az Interfax kérdésére.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását