2024. április 29. - Péter

A tojás beteggé tehet

Aki reggelente azzal kezdi a napot, hogy megeszik néhány lágytojást vagy egy nagy adag rántottát, az nagyobb valószínűséggel lesz cukorbeteg, mint az, aki ritkán eszik tojásételt, bár lehet, hogy csak azért, mert a sok tojást fogyasztók általában egészségtelenebbül élnek, mint a többiek.
2009. április 13. hétfő 14:02 - HírExtra
A húsvétkor nem igazán jól hangzó tudományos eredményt a Diabetes Care szakfolyóirat közölte. Eszerint Luc Djousse és munkatársai csaknem 57 ezer amerikai nő és férfi egészségi állapotának alakulását figyelték húsz éven keresztül. A nagy vizsgálatból sok fontos tudományos adatot sikerült nyerni. Most azokat az adatokat hozták nyilvánosságra, melyek a tojásfogyasztás és a felnőttkori, 2. típusú cukorbetegség kifejlődésével kapcsolatosak.
    
A statisztikai értékelés egyértelműen azt mutatta, hogy mind a nők, mind a férfiak körében a cukorbetegség 58-77 százalékkal volt gyakoribb azok csoportjában, akik átlag heti hét tojásnál többet ettek meg, mint azok körében, akik egy hét alatt legfeljebb egy tojást fogyasztottak.
    
A munkacsoport vezetője szerint az adatok nem bizonyítják, hogy a tojásevés okozná a cukorbetegséget, csak arra figyelmeztet, érdemes figyelni arra, mennyi tojást eszünk, akár önmagában, akár a különféle ételekben. Luc Djousse úgy körvonalazta véleményét: "Vizsgálatunk alapján azt ajánljuk, hogy célszerű a tojásfogyasztást mérsékelni és nem javasoljuk a heti hat tojásnyi adag rendszeres és jelentős túllépését".
    
Az Egyesült Államokban a Tojás Táplálkozási Központ és az Amerikai Tojás Igazgatóság közös álláspontot hozott nyilvánosságra a kutatási közlemény megjelenése után. Kiemelték: igen sok tudományos eredmény alátámasztja azt a véleményt, hogy a tojás fontos szerepet játszik az egészséges ételek összeállításában, készítésében. A benne lévő fehérjék, alapvető táplálkozási összetevők gyerekkortól kezdve igen lényegesek az emberi étrend összeállításában. 
    
A mostani adatok rendkívül furcsák és ellentmondásban állnak az eddigi étkezési ismeretekkel. Átnézve a Luc Djousse vezette munkacsoport dolgozatát, több, jelentős tévedést, torzulást fedeztek fel a résztvevők csoportosításában. Azok, akik sok tojás evéséről számoltak be, általában idősebbek voltak, közöttük több volt a dohányos, mint a tojásételt ritkán fogyasztók között, több alkoholt is ittak, kövérebbek voltak és többüknek magas a vérnyomása. A magyarázat tehát lehet az is, hogy a sok tojást evők csoportja általában egészségtelenebbül él, mint a többiek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. április 13. 14:37
Jó,hogy ezt megtudtam,mert ész nélkül ettem eddig a tojásokat.Igaz,nem lettem cukorbeteg.Talán én vagyok a kivétel....Viszont fogysztok sok vitaminos kaját és vitamint is.Disznóhust viszont NEM!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását