2024. június 2. - Kármen, Anita

Valamit tenni kell a magyarellenesekkel

Nem kerülték el a magyar kormányzati szervek figyelmét a vajdasági magyarok elleni erőszakos cselekményekről szóló hírek, a magyar diplomácia sürgette a szerb hatóságok erélyes fellépését, az elkövetők felelősségre vonását - közölte a külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-vel.
2009. április 9. csütörtök 19:07 - HírExtra
A belgrádi magyar nagykövet április 6-án személyesen sürgette a szerb külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáránál, hogy a szerb hatóságok erélyesen lépjenek fel az utóbbi hetek és napok magyarellenes kilengéseinek megállításáért és az elkövetők felelősségre vonásáért - olvasható Szelestey Lajos közleményében.

Az elmúlt időszakban több magyarellenes, feltehetően nemzeti indíttatásból elkövetett incidens történt a Vajdaságban. Néhány hete Temerinben etnikai indíttatásból támadtak meg egy magyar fiatalt, az elmúlt napokban festékkel öntötték le a bácskossuthfalvi (Stara Moravica) Kossuth-szobor talapzatát, a temerini Kókai Imre Általános Iskola központi épületére a "Mađari u Mađarsku" (Magyarországra a magyarokkal) feliratot mázolták, az újvidéki katolikus temető kápolnájára a magyar és a horvát közösséget sértő, illetve fenyegető üzeneteket írtak.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt álláspontja szerint a magyar diplomácia tétlenkedett a vajdasági magyarellenes incidensekkel kapcsolatban, a párt ezt elfogadhatatlannak nevezte. Hangulatfelmérésére hivatkozva közleményében azt írta, hogy a délvidéki magyarok félnek, kiszolgáltatottnak érzik magukat.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő csütörtöki közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar-szerb kisebbségi vegyes bizottság május első felében esedékes ülésén Magyarország ugyancsak nyomatékosan fel kívánja vetni a két ország jó viszonyával ellentétes, erőszakos vajdasági cselekmények ügyét. Mint írta, "azokat a sajtóban is hangot kapott véleményeket tehát, amelyek +a magyar diplomácia tétlenségéről" beszélnek, a tények cáfolják meg".

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a magyar kormány külpolitikáért és a határon túli magyarságért felelős intézményei folyamatos figyelemmel kísérik a szerbiai és ezen belül a vajdasági eseményeket, a magas szintű konzultációk rendszeresek, ezeken a megbeszéléseken a két fél rendre áttekinti az országaikban élő magyar, illetve szerb kisebbség helyzetét is.

Kitért arra is, hogy a magyar diplomácia a belgrádi magyar nagykövetség és a szabadkai főkonzulátus jelentéseiből, továbbá a vajdasági magyar szervezetek vezetőitől és a vajdasági magyar sajtóból naprakész információkkal rendelkezik. Magyarország fontosnak tartja azt is, hogy a tartományi (szerb nemzetiségű) ombudsman is megszólalt, és elítélte az utóbbi időszak fejleményeit.

Mindkét félnek érdeke, hogy a magyar-szerb jószomszédi viszonyt, a gazdasági kapcsolatok dinamikus fejlődését, a határ menti térségek együttműködését, valamint Magyarország Szerbia európai közeledéséhez nyújtott támogatását ne árnyékolhassák be az elmúlt hetekben történtekhez hasonló események - emelte ki a külügyi szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását