2024. május 3. - Tímea, Irma

Chicago esélyes az Olimpiára

"Mély benyomást" tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2016-os játékok lehetséges házigazdáit szemléző testületére Chicago "erőteljes" pályázata.
2009. április 8. szerda 15:49 - HírExtra
"Azzal a nagyon határozott benyomással utazunk el innen, hogy a pályázat erős, a végén azonban csak egy győztes lesz - jelentette ki Naval el-Mutavakel, a tíztagú bizottság vezetője. - Lenyűgözött bennünket mindaz, amivel Chicago a játékokhoz és az olimpiai mozgalomhoz hozzá tudna járulni. Nagyon elégedettek vagyunk a látottakkal, illetve a százával feltett kérdéseinkre kapott válaszokkal" - tette hozzá a 400 méteres női gátfutás 1984-es ötkarikás győztese, az első nő, aki muszlimként állhatott dobogóra olimpián, egyben az első marokkói atléta, aki ötkarikás bajnok lett.

A házigazdaságra pályázók képviselői ugyancsak elégedetten nyilatkoztak, annak ellenére is, hogy a legutóbbi esélylatolgatások alapján az amerikai város esélyei csökkenni látszanak.

"Örülünk a szemlézők reakcióinak, de ennél többet egyelőre nem gondolunk.... Három nagyon erős pályázót fognak még meglátogatni, amelyek szintén a legjobb oldalukat mutatják majd" - fogalmazott Pat Ryan, a chicagói pályázat vezetője.

Naval el-Mutavakel konkrétumokkal nem szolgált - ezt nem is tehette -, így arról sem volt hajlandó nyilatkozni, hogy elégségesnek ítéli-e a bejelentett pénzügyi fedezetet. Az amerikai város az egyetlen a lehetséges helyszínek közül, amely nem rendelkezik teljes körű pénzügyi garanciával, "csupán" 750 millió dolláros biztonsági háttérrel. A marokkói sportdiplomata mindössze annyit jegyzett meg ezzel összefüggésben: a játékok iránt megnyilvánuló masszív érdeklődés biztosíték arra, hogy anyagi gondok nem lennének.
A szemle Tokióban folytatódik április 16. és 19. között, majd következik Rio de Janeiro (április 29.-május 2.), végül pedig Madrid (május 5-8.). A testület szeptember 2-án hozza nyilvánosságra az értékelő jelentést, amely alapján a NOB-tagok október 2-án, Koppenhágában határoznak a helyszínről.

A pályázók közül eddig egyedül Tokió rendezett már nyári olimpiát, mégpedig 1964-ben. Az Egyesült Államokban három város is volt házigazda, St. Louis 1904-ben, Los Angeles 1932-ben és 1984-ben, míg Atlanta 1996-ban. Spanyol földön eddig egy ízben, 1992-ben bonyolítottak le olimpiát, a vendéglátó város Barcelona volt. Brazíliai város viszont még nem adott otthont nyári játékoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását