2024. április 29. - Péter

Otthagyta az MSZP-t az alelnök

Kilépett az MSZP-ből Krausz Tamás, a Baloldali Tömörülés egyik alapítója. Ezt a történész megerősítette az MTI-nek nyilatkozva kedden.
2009. április 7. kedd 15:30 - HírExtra
Krausz Tamás emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc bejelentette a kongresszuson, hogy az MSZP polgári párt. De - mint mondta - polgári pártból már van néhány a Parlamentben.
"Én a szocialista pártba léptem be, tehát tulajdonképpen Gyurcsány Ferenc kiléptette belőlem az MSZP-t" - mondta Krausz Tamás az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy a Baloldali Tömörüléssel, amelynek eddig az alelnöke volt, megmarad a kapcsolata, nincs jelentősége, hogy van-e tisztsége, vagy nincs.
"Én a baloldalnak vagyok elkötelezve, nem szervezeti struktúrának, ügyekben gondolkoztam eddig és ez után is ezt teszem" - fogalmazott Krausz Tamás.
A történész a Népszabadságban kedden megjelent Good bye MSZP! című írásában jelentette be, hogy kilépett az MSZP-ből, lépést azzal indokolta, hogy az MSZP a nagytőke nyomása alatt elveszítette szociális arculatát.

Krausz Tamás a cikkben azt írta: ha az MSZP egy újabb, kizárólag a tőkeérdekeket szem előtt tartó antiszociális "csomag" elfogadását menedzselné, az saját eredeti hitvallásának végső lejáratását jelentené. A szerző szerint ezt a feladatot ráadásul már nem is egy szocialista kormány valósítaná meg, de annak minden következménye a szocialista pártra hullana vissza.

A történész kritikaként fogalmazza meg, hogy az MSZP-nek máig nincs világosan felrajzolt elméleti, kulturális, gazdasági-szociális és politikai horizontja, perspektívája.
Mint írja, a pártvezetés legalább kötelezővé tehette volna a pártot üzleti kapcsolataira használó kétes figurák számára, hogy alapot hozzanak létre a szocialista kultúra fejlesztésére, az antifasiszta harc számára, a romák és általában az elszegényedett társadalmi rétegek szenvedésének enyhítésére.

Az MSZP egy polgári centrumpárt, amely a köztársaság értékeit sem tudja következetesen megvédeni; hazánkban az újfasiszta politikai és félkatonai csoportok legálisan tevékenykednek nyilas és hitlerista propagandatézisek jegyében, az ügyészségek és a bíróságok közvetlen asszisztálásával - véli Krausz Tamás.

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök-pártelnökről szólva a történész azt írja, hogy a politikus ígéretével szemben a szocialista párt nem hogy balra tartott, hanem egyenesen polgári centrumpárttá vált.

Hozzáteszi: a pártban a személyi hatalmi ambíciók felülkerekedtek a tények reális számbavételén és józan mérlegelésén. "Semmi nem számított, csak a személyi hatalom menedzselése és fenntartása bármi áron" - fogalmaz Krausz Tamás.

Szerinte Gyurcsány Ferenc ahelyett, hogy a kongresszusi határozatokban lefektetett széles társadalmi bázisra támaszkodó "baloldali néppárt" megteremtésébe fogott volna, a "magyar Blair" szerepében tetszelegve, a politikát áthelyezte a PR területére.

"A meggyőződéses antifasiszta és a személyes kapcsolataiban korrekt miniszterelnök a politikában impresszionistának és rögtönzőnek bizonyult, hiányában volt az önátformálás képességének, s végső soron beleragadt egy neoliberális értelmiségi csoport értékrendjébe" - fogalmaz a történész.

Krausz Tamás emlékeztet, hogy az MSZP minden felmérés szerint elveszítette hagyományos szavazótáborának, társadalmi hátterének igen jelentős részét, s még arra sem bizonyult alkalmasnak, hogy a szélsőjobboldalt jogi és politikai eszközökkel megregulázza. Végleg bebizonyosodott, hogy az MSZP szervezetileg csaknem megszűnt létezni a társadalomban - szögezi le az írás.

Gyurcsány Ferenc beismerte, ilyen fokú népszerűségvesztéssel már nem képes a válság előtti szellemben készült újabb antiszociális, megszorító csomagot végrehajtani, ezzel azonban megnyitja a kaput a jobboldali fordulat előtt - véli a történész.

Szerinte most a nagytőke, a banktőke valamely képviselői közvetlenül vehetik át a kormányhatalmat vagy az előre hozott választások útján a "nacionalista-rasszista, tekintélyuralmi allűrökkel kokettáló, minden értelmes alternatíva hiányában lévő és ezért bűnbakokat kereső, gyűlöletpropagandát folytató Orbán vezette Fidesz kezébe" kerülhet a hatalom.

Az MSZP vezetése és a kongresszusi küldöttek nagy többsége mindehhez asszisztált - szögezi le Krausz Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását