2024. június 18. - Arnold, Levente

Akik a koncentrációs táborban pusztultak el...

A buchenwaldi koncentrációs tábor felszabadítására és az ott elpusztult áldozatokra emlékeztek vasárnap túlélők. A Weimar melletti koncentrációs tábort 64 évvel ezelőtt amerikai csapatok szabadították fel.
2009. április 5. vasárnap 21:49 - HírExtra
Ebből az alkalomból Bertrand Herz, a Nemzetközi Buchenwald-Dora Bizottság francia elnöke emlékezett arra, hogy a hitleri Németország 70 éve, 1939. szeptember 1-jén támadta meg Lengyelországot. A nácik már pár héttel később, októberben számos lengyelt deportáltak a táborba. Később egész Európából tömegeket hurcoltak Buchenwaldba, ahol éhség és terror tizedelte őket.

Herz felszólította a fiatal nemzedékeket, hogy őrizzék meg emlékezetükben a nemzetiszocializmus bűntetteit, és küzdjenek az újra feléledő európai nácizmus ellen. Nem lehet elfogadni, hogy a civilizáció alapeszméit támadó náci ideológiát relativizálják, vagy következményeit kisebbítsék - fűzte hozzá.

1937-től a tábor 1945. április 11-i tényleges felszabadításáig a nácik 36 országból közel negyedmillió embert hurcoltak Buchenwaldba. Közöttük volt Kertész Imre, aki részben a táborban játszódó önéletrajzi regényéért, a Sorstalanságért 2002-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, valamint a magyar származású, Nobel-békedíjas író, Elie Wiesel.

A tábor felszabadítását 21 ezren érték meg a foglyok közül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását