2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Kossuth téren akciózik a Magyar Gárda - percről-percre

A parlament feloszlatásáért és az előrehozott választásokért tartott nagyszabású demonstrációt vasárnap délután a Hősök terén a Civil Összefogás Fórum. A rendezvény után néhány száz tüntető a Kossuth téren folytatja.
2009. április 5. vasárnap 19:07 - HírExtra
21:06

Elhalni látszik a tüntetés. Mindössze néhány tucat ember álldogál a téren.

20:43

A tüntetők pótcselekvés gyanánt megállították a 2-es villamost, de néhány perc után továbbengedték. Nincs igazán vezére a társaságnak, ezért senki sem tudja hogy mit kellene csinálni... (Esetleg nem kellene talán hazamenni? - a szerk.)

20:31

A drukkerek egy része is hazafelé vette az irányt. Nagyon úgy látszik, hogy unalomba fullad a demonstráció...

20:25

A csetepaténak vége. A  Magyar Gárda végleg elvonult a térről. A gárdakapitány szerint a fociszurkolók "NBH-s provokátorok", akik le akarják járatni a tüntetést, ezért ők inkább elmennek.



20:18

Ilyen még nem volt! A tömegben lévő hangos focidrukkerek inzultálják a gárdistákat. A helyzet pattanásig feszült.
Lehet, hogy nem is lesz szükség a rendőrségre?

20:12

Sikerrel járt a tömeg "kérlelése": a Gárda tagjai leszálltak a buszról és visszamentek a Kossuth térre. Azonban senki sem tudja, hogy mi fog következni. Helyszíni tudósítónknak az egyik tüntető megjegyezte: "nemsokára oszlatás lesz".

20:08

Folyamatosan érkezik a rendőri erősítés.

20:05

A rendőrség nagyjából lezárta a környéket, a tömeg pedig a gárdisták buszát vette körbe. Mindent megtesznek, hogy ne távozzanak a Magyar Gárda tagjai. Távozásukkal ugyanis a tömeg néhány száz (néhány tucat?) emberre csökkenne.

19:45

Teljes a zűrzavar a Kossuth téren. A tömeg nagy része visszahívná a Gárdát, de azok nem jönnek. Hatalmas a fejetlenség. A rendőrök közben elfoglalják a pozícióikat.

19:36

Budaházy György ragadta magához a mikrofont. Szerinte két embert már lefújt gázsprayvel a rendőrség, s ez megengedhetetlen.
A tömeg egy része éljenzi Budaházyt, de nem mindenki. Sőt! A Magyar Gárda tagjai elmennek a helyszínről.



19:23

Egy aggódó anyuka elvisz egy üres sörösüveget a földről, mondván: "ez veszélyes".
Az egyik rendőr békésen filozofál négy tüntetővel. A tömeg eközben erőteljes rigmusba kezd: "Sün! Sün! Sün!".
Rengeteg a fiatal a téren.

19:20

A különböző alkalmi szónokok váltják egymást, közben "hazafias" dalok szólnak a hangszórókból.

19:14

Az egyik szónok bejelentette, hogy Morvai Krisztina fog beszélni este 10 óra körül. Előtte a Jobbik elnöke Vona Gábor mond beszédet. A tüntetés átalakult a Jobbik kampányrendezvényévé, így már jogszerű a gyülekezés.
A téren kb. 2000 ember lehet, félszáznál is több rendőrségi kocsi és folyamatosan érkezik az erősítés. Kordon egyelőre nincs a Parlament körül.

19:00

Berekesztették a Kossuth téren tartott korábbi tüntetést, így innentől kezdve már nem törvényesen gyűlekeznek az emberek a téren. A Parlament épülete előtt csak néhány rohamrendőr néz farkasszemet a tüntetőkkel. Azok egyelőre csak verbálisan keménykednek.

18:55

A korábbi tüntetésekről ismert Gonda László hangosbeszélőn kijelentette: "Addig maradunk, amíg a kormány el nem takarodik."

18:45

A Kossuth térre értek a tüntetők, ahol csatlakoztak egy már megkezdett tüntetéshez. Egyre többen érkeznek a Parlament elé. Körülbelül 1500-2000-en lehetnek.
 
18:29
 
A tüntetők végigmentek az Andrássy úton, már a Bajcsy-Zsilinszky úton vannak. A rendőrök rohamfelszerelésben kísérik őket. Atrocitás eddig nem történt, viszont az autóforgalmat leállították a vonuló tömeg miatt. Sorokban állnak az autók.
 
18:17
 
A több mint ezer fős tömeg az Oktogonhoz ért. A rendőrök nem akadályozzák meg a továbbhaladásukat.
 
18:00
 
A demonstráció végeztével sokan nem igazán akarnak hazamenni. A Hősök teréről egy nagyobb tüntető csoport – köztük a Magyar Gárda tagjaival – megindult az Andrássy úton. A céljuk a Kossuth tér.

17:45

A zárómondatok elég harciasra sikeredtek, pár kedves gondolatot idéznénk a szónokoktól: ""rakjuk el a bicskát, de legyünk elszántak", "rendszerváltás kell", na és a legvégső felhívás: április 14-én újra összejövünk!

17:07

Az összefogás jelentőségét hangsúlyozza Szilágyi György és Simon János is, utóbbi szerint a válságból csak így juthatunk ki és természetesen előrehozott választással.

16:55

Mindennek a liberalizmus az oka. Nagyjából így összegezhető a soron következő felszólaló mondandója. Ezen felül a rendőrség gyenge(néha meg rendőrállam? Ki érti ezt. - a szerk.), a bűnözés fenyegetően erősödik(az összes rendőri statisztika meg vélhetően kamu - a szerk.).



16:31

Megint előkeveredett egy finom kis zsidózás: az MSZP, az SZDSZ és Bajnai Simon Perez szövetségesei a felszólaló szerint. Majd Kiskunlacháza polgármestere szónokol a közbiztonság ijesztő példáiról és a közerkölcs romlásáról.

16:22

Palkovics úr az adósság csökkentését is szorgalmazza, majd előveszi a sajtót is: "tisztességes" médiát követel.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását