2024. május 25. - Orbán

Tasnádi ölni akart, de meggondolta, ezért szerinte nem bűnös

Felmentést kért a legsúlyosabb vádak alól Tasnádi Péter ügyvédje a vállalkozó hétfőn folytatódott büntetőperében; az ügyvéd tagadta a Tasnádi ellen felmerült maffiavádat is.
2009. március 30. hétfő 17:36 - HírExtra
Az ügyészség Tasnádi Pétert 16 bűncselekménnyel, köztük felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértéssel és emberölés előkészületével vádolja. Az összesen 14 vádlott ellen indult per a védőbeszédekkel folytatódott hétfőn a Fővárosi Bíróságon.

Tuza Péter ügyvéd hangsúlyozta, fenntartással kell kezelni a védencére, Tasnádi Péterre terhelő vallomásokat tevő, korábban a vállalkozónak dolgozó Agárdi Gábor állításait, akivel az ügyészség vádalkut kötött. Az ügyvéd védőbeszédében általában is kifogásolta a vádalku intézményét, mivel szerinte jogállamban elfogadhatatlan az olyan törvényi rendelkezés, amely kizárólag a bűnüldözési érdeket tartja szem előtt.

Az ügyvéd szerint a vádalku a perben a bűncselekmények felbujtásával vádolt Tasnádi Péter személyére köttetett, Agárdi Gábor pedig tudta, hogy milyen bűncselekményeket nem sikerült az ügyészségnek bebizonyítani.

Az ügyész tematikáját követve Tuza Péter először Tasnádi volt felesége és az ő élettársa ellen elkövetett emberölés előkészületének vádjára reagált. A vád szerint Tasnádi Péter 2001 és 2004 októbere között többször adott megbízást a két ember megölésére. Az ügyvéd szerint ez olyan vád, amely ellen nehéz védekezni, mivel amikor kiderült, hogy a feleségnek új kapcsolata lett, az a vélelem alakult ki sokakban, hogy a vállalkozó emiatt meg fogja öletni a nőt.

A védelem a tanúk szavahihetőségét kezdte ki, az ügyvéd szerint a vádakat megfogalmazókat bosszú vezérelte vagy ártani akartak Tasnádinak. Mint mondta: a rendelkezésre álló bizonyítékok olyan aggályosak, hogy arra bűncselekmény megállapítását alapozni nem lehet. Az ügyvéd ezért azt kérte a bíróságtól, hogy a felesége ellen irányuló emberölés előkészületével kapcsolatos vádpont alól mentse fel Tasnádit.

Az ügyvéd szerint Tasnádi azt elismerte, hogy a felesége élettársát meg akarta öletni, de 2004 májusa után önként elállt szándékától, felhívását visszavonta, tehát emiatt az ügyvéd szerint nem büntethető.

E bűncselekmény elkövetéséhez kapcsolódik a lőfegyverrel való visszaélés bűncselekménye, amely a védő szerint nem bizonyosodott be, mivel nem derült ki, hogy az az eszköz, amelyről a vádlottak fegyverként beszélnek, az volt-e. Az ügyvéd szerint csak szakértő állapíthatta volna meg, hogy valóban fegyverről van szó. Tuza Péter ezért azt kérte a bíróságtól, hogy bizonyítottság hiányában mentse fel védencét.

Ugyanilyen indokkal kérte a felmentést az anyósa sérelmére aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés vádja alól is – az asszonyt savval öntötték le. Hasonlóan érvelt az ügyvéd a feleség ügyvédje megveretésének ügyében is.

A volt feleség élettársa helyett tévedésből egy másik személy ellen elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés felbujtásáról az ügyvéd azt mondta: Tasnádinak nem volt szándéka életveszély okozására, ezért szerinte ez a bűncselekmény legfeljebb aljas indokból elkövetett súlyos testi sértésnek minősülhet.

A védő a további bűncselekmények esetén bizonyítékok hiányában elsődlegesen Tasnádi Péter felmentését kérte.

Tuza Péter szerint Tasnádi Péterhez is "járnak extrák", ilyen a vád tengelye, a bűnszervezet kertében történő elkövetési mód. Az ügyvéd szerint azonban sem Tasnádi Péter 2004. májusi szabadulása előtt, sem azután nem lehet erről beszélni. A bűncselekmények ad hoc jellegűek voltak, és a végrehajtói kör sem volt egységes – hangsúlyozta.

A védő ezen kívül felhívta a figyelmet a vádlott elmeállapotával kapcsolatos vitás helyzetre. Tasnádi Péter elmeállapotának a vizsgálata egy perújítás során merült fel újból, a bíróság akkor azonban nem foglalt róla állást. Tuza Péter kérte, hogy a szakértői véleményeket tegyék e tárgyalás anyagává. Mivel az ügyvéd szerint egyértelműen nem bizonyított, hogy Tasnádi nincs a beszámítási képességét korlátozó állapotban, arra kérte a bíróságot, hogy ezt a büntetéskiszabásnál a javára értékelje.

A védőbeszédek négy napon át tartanak a rendkívül sok bűncselekmény és a további 13 vádlott miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását