2024. május 17. - Paszkál

A többszörös világcsúcstartóról nevezik el az atlétikai pályát

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából a többszörös világcsúcstartó középtávfutóról, Rózsavölgyi Istvánról nevezik el hétfőn a tatai edzőtábor atlétikai pályáját, ahol a ceremónia 14 órakor kezdődik.
2009. március 30. hétfő 10:30 - HírExtra
"Megvallom, egyáltalán nem számítottam erre a megtiszteltetésre, amelynek annál inkább örülök" - vallotta be az MTI kérdésére a Tatán élő Rózsavölgyi, aki egyéniben elért rekordjai mellett húzó embere volt a világcsúcsokat sorozatban megdöntő 4x1500 méteres váltónak, a Mikes Ferenc, Tábori László, Rózsavölgyi, Iharos Sándor kvartettnek.

Az 1956-os melbourne-i olimpia számára is kudarcot hozott, ám volt lelki és testi ereje ahhoz, hogy Rómában (1960), 31 évesen az 1500 méter döntőjét követően felálljon a dobogó harmadik fokára.

Rózsavölgyi István Óbudán nevelkedett, s már kisfiúként gyakran futásra kényszerült, leginkább akkor, amikor barátaival a környező gyümölcsöskerteket látogatta meg, s a gazdák a termés dézsmálásán kapták. Mint majd minden kamasz, először ő is futballozott: a rég megszűnt Óbudai Előrében jobbszélső volt, de egy idő után elege lett abból, hogy mindig össze-vissza rugdosva tért haza.

Arról, hogy mikor lépett be az életébe az atlétika, ezt mondta:

"1949-ben Kaposvárra, a gyalogsághoz vonultattak be, ahol heti két-három alkalommal a mintegy tíz kilométernyire lévő gyakorlótérre vezényeltek. Kifelé lépésben, visszafelé futva tettük meg a távot. Aki a legjobb volt, az kimenőt kapott. A siker érdekében volt, hogy felkészülésként két puskával futottam. 1950-ben Budapestre kerültem a tisztiiskolára, ahol már rendszeresen edzhettem. A Honvéd egyébként 1952-ben igazolt le versenyzői közé."

"Pergamen" (Csermák József kalapácsvető olimpiai bajnok nevezte el így) egy évvel később már második lett ezerötszázon az országos bajnokságon. Korábban a hadseregben sprintelnie is kellett, s egyszer "végigszenvedte" a 10.000 méteres távot is, de az ezerötszáz volt az igazi.

"Edzőnk, Iglói Náci bácsi méltán volt világhírű. A finneknél, majd a svédeknél szerzett tapasztalatait eredményesen hasznosította. Nem futottunk sokat, azt azonban annál intenzívebben! Volt olyan edzés, amikor a végén tizenötször 60 méter jelentette a desszertet".

Az eredmények Iglóit igazolták. Rózsavölgyi hét világcsúcsot futott. A legnagyobb időt 1956. augusztus 8-án, éppen a tatai edzőtáborban érte el: 3:40.6 perccel Iharos Sándor világrekordját javította meg. Három hónappal később, a melbourne-i olimpián viszont már az előfutamban búcsúra kényszerült.

"Ez életem legszomorúbb emléke. Az 1956-os forradalom idején alig jutottunk ki az országból, három hét kiesett a rendszeres edzésekből, ráadásul idegileg is megviselt voltam. A helyszínen megfogadtam: a következő olimpián dobogóra fogok állni. Rómában a brit Elliot verhetetlen volt, s mivel féltem, hogy begörcsöl a lábam, így a francia Jazy mögött beértem a harmadik hellyel."

Többször is eljutott Amerikába, fapadlós versenyekre, ahol 15 ezer néző előtt futhatott egy-egy karóráért. 1961 végén adta le a szerelést, hogy másnaptól edzősködéssel folytassa pályafutását. Előbb az öttusa-válogatottért felelt, majd a Honvéd szakosztályát vezette 1976-ig. Nyugdíjazását követően, Tatára költözött, ahol 1984-ig voltak tanítványai, az azt következő hat évben pedig az edzőtábor sportszakmai vezetőjeként tevékenykedett.

"1990 és 1995 között helyi atlétáknak adtam tanácsokat. 1991 és 2004 között pedig a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezeténél fizetség nélkül szállítottam az ebédeket. Amikor 75 éves lettem, tőlük is elköszöntem. Szerencsére még megvannak a kulcsaim, így az edzőtábor kapuján át egyenesen lejutok a Cseke tóra, ahol rendszeresen horgászom" - fejezte be a beszélgetést Rózsavölgyi István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását