2024. május 10. - Ármin, Pálma

Spanyol vádak amerika tisztviselők ellen

A spanyol igazságszolgáltatás fontolóra vette a bűnvádi eljárás megindítását a korábbi amerikai kormány hat egykori tisztségviselője, közöttük Alberto Gonzales volt igazságügy-miniszter ellen a guantánamói fogolytáborban történt kínzásokkal összefüggésben
2009. március 29. vasárnap 11:28 - HírExtra
Az emberi jogi ügyekben eljáró ügyvédek folyamodványukat Baltasar Garzón vizsgálóbíróhoz nyújtották be, aki ügy döntött, hogy a spanyol főügyészség elé terjeszti a dokumentumokat, eldöntendő, van-e jogalapja a bűnvádi eljárás megindításának.

A Bush-kormányzat illetékeseit azzal gyanúsítják, hogy a nemzetközi jog kínzást tiltó törvényeit áthágva jogi alapot teremtettek a kínzások igazolására.

Az ügyben Alberto Gonzales egykori amerikai igazságügy-miniszteren kívül Douglas Feith volt védelmi államtitkár, David Addington, Dick Cheney volt alelnök kabinetfőnöke, továbbá az igazságügyi tárca két egykori tisztségviselője és a Pentagon egyik ügyvédje érintett. Amennyiben az ügyészség úgy dönt, hogy van jogalapja a bűnvádi eljárás megindításának, a spanyol hatóságok körözést is kiadhatnak ellenük.

Spanyolország 2005-ben nyilvánította magát illetékesnek a területén kívül elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények, népirtás és terrorista cselekmények üldözésében és ezen ügyek elbírálásában. Jelenleg tucatnyi ügyben folytat vizsgálatot a spanyol igazságszolgáltatás Chilében, Argentínában, Ruandában és legújabban a Gázai övezetben elkövetett emberiesség elleni bűntett, népirtás, illetve kínzás gyanújával. Baltasar Garzón vizsgálóbíró neve 1998-ban vált ismertté, amikor elérte, hogy Londonban őrizetbe vegyék Augusto Pinochet néhai chilei diktátort.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását