2024. május 5. - Györgyi

Nem létező sorozatgyilkost kerestek

Nem létezik a német rendőrség által másfél évtizede, egy 1993-as eset óta nagy erőkkel keresett titokzatos gyilkos, a "heilbronni fantom", akinek DNS-mintáját három országban, mintegy 40 helyszínen - éttermi betöréseknél, de még egy rendőrnő meggyilkolásá
2009. március 28. szombat 16:30 - HírExtra
Mint azt a német rendőrség pénteken beismerte, a rejtélyes tettes, "Németország legveszélyesebb nője", akinek három megoldatlan gyilkosságot és sok egyéb bűncselekményt róttak a terhére, valójában egy ártatlan bajorországi csomagolómunkás, aki a bizonyítékok begyűjtésénél használt vattáspálcikák előállításában vett részt, tőle származik ugyanis az azokon talált DNS.

"A fantomgyilkos kirakósa ezzel megoldódott" - ismerte be a fiaskót Volker Lind, a Baden-Württemberg tartományban található Heilbronn ügyésze. Legjelentősebb "bűntényeként" egy 2007-ben szolgálat közben megölt rendőrnő lelövésének helyszínét is a fantomgyilkoshoz kapcsolták.

Az utóbbi 16 évben németországi esetek mellett franciaországi és ausztriai eseteket is - többek közt egy freiburgi nyugdíjas megfojtását - a "heilbronni fantom" számlájára írtak, és még 300 ezer eurós (90 millió forintos) nyomravezetői díjat is felajánlottak.

A titokzatos gyilkos körüli elméletekkel kapcsolatban a héten támadtak kételyek, a hatóságok nyálmintát vettek a mintavételi pálcikákat gyártó vállalat alkalmazottaitól. A stuttgarti nyomozóiroda egyik munkatársa ugyanakkor arról számolt be, hogy már 2008 áprilisa óta vizsgálták a félrevezető bizonyítékok lehetőségét.

A gyártók egyike, a Greiner Bio-One cég pénteken azt közölte, hogy a vattacsomókat inkább orvosi, és nem nyomozati célokra szánták. Egy másik vállalat, a Boehm Plastics pedig hangsúlyozta: a vevők nem kötötték ki, hogy az eszköznek DNS-mentesnek kell lennie.

A kínos esetet követően a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) bejelentette: keresik a módját annak, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg a DNS-szennyeződés.

Baden-Württembergben azonban politikai megnyilvánulások is kísérték a fiaskót: az ellenzékben lévő szociáldemokraták és zöldek kínos kérdéseket tettek fel a kereszténydemokrata tartományi belügyminiszternek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását