2024. május 19. - Ivó, Milán

Oroszország bele szeretne szólni

Oroszország hétfőn üdvözölte Ukrajna hétvégén bejelentett gázvezeték-korszerűsítési terveit, de arra figyelmeztetett, hogy az EU energiabiztonsága szenvedheti meg, ha ez ügyben Oroszországgal nem egyeztetnek.
2009. március 23. hétfő 18:05 - HírExtra
Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter szerint az egyoldalú megközelítés aggodalommal tölti el az orosz felet, és találgatásokra ad lehetőséget. Az ezzel kapcsolatos ukrán nyilatkozat ugyanis nem csupán a korszerűsítést, hanem a gázkereskedelem és -szállítás radikális átvizsgálását is kilátásba helyezi. Az ukrán elnök szerint országa a gázvezetékek korszerűsítése nélkül nem tud majd az Európai Unió tagjává válni.

Viktor Juscsenko szerint a gázvezetékrendszer feljavításához szükséges pénz megszerzéséhez az IMF-fel is "kölcsönösen elfogadható" kapcsolatot kell kialakítani.

Az IMF-től Ukrajna már kapott 4,5 milliárd dollárt a tavaly november óta futó, 16,4 milliárdos hitelkeretből, de a további - a jelentések szerint 1,9 milliárdos - rész folyósítása egyelőre függőben van. Ennek oka elsősorban az, hogy az ukrán államfő és a kormányfő között nincs nézetazonosság sem az idei költségvetést, sem más gazdasági kérdéseket illetően.

Juscsenko szerint kulcskérdés az EU-hoz való csatlakozásukhoz a megfelelő gázvezetékrendszer. Azt az uniós szabványoknak megfelelővé kell átalakítani, modernizálni. Becslések szerint több éven át körülbelül összesen 2 és fél milliárd eurónyi ráfordítás kellene ehhez.

Az ukrán elnök hétfőn Brüsszelben egy befektetői konferencián vesz részt. Sajtóforrások szerint az EU állítólag nyilatkozatot várna Ukrajnától, hogy változtat gázvezetékrendszerének működtetési feltételein, mindenekelőtt átláthatóbbá kellene tennie a monopolüzemeltető Naftogaz vállalatot. Ez lenne a feltétele annak, hogy beruházók áldozzanak az ukrán gázvezetékek korszerűsítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását