2024. május 16. - Mózes, Botond

Több milliós színházat adtak át

Ünnepélyesen átadták vasárnap az évtized egyik legnagyobb tatabányai beruházását, a Jászai Mari Színház, Népház megújult épületét.
2009. március 15. vasárnap 21:32 - HírExtra
A 3,8 milliárd forintos rekonstrukció költségeinek 60 százalékát az önkormányzat, a többit állami támogatás fedezte. Olyan kulturális központ jöhetett létre, amelynek színháztere lehetővé teszi konferenciák, bálok, koncertek megtartását is - mondta az átadóünnepségen Bencsik János polgármester, országgyűlési képviselő (Fidesz).

Schvarcz Tibor országgyűlési képviselő (MSZP) köszöntőjében az épület történetét idézte fel. A gazdasági válságra utalva megjegyezte: a Népház az első világháború idején épült, a most felújított épületet szintén nehéz körülmények között adják át.

A rekonstrukcióval az épület alapterülete 30 százalékkal nőtt meg, azaz 7000 négyzetméterre bővült. Ez és a szakképzett személyzet alkalmazása jelentősen megnöveli a fenntartási, üzemeltetési költségeket – válaszolta az MTI kérdésére Bencsik János.

Közölte: az idén a létesítmény 356 millió forintból gazdálkodhat, ebből - a jegyár-bevételen túl - 151,3 millió forint az állami, 120 millió forint az önkormányzati támogatás.
Bencsik János hozzátette: a rekonstrukciót a közgyűlés tagjainak egyetértése tette lehetővé.

Ha nem csökken az önkormányzati hozzájárulás, a nemrég hatályba lépett előadóművészeti törvénynek köszönhetően a Jászai Mari Színház 30 százalékkal több állami támogatást kaphat – mondta el az MTI-nek Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejlesztési- és gazdasági szakállamtitkára. A tárca képviselőjét az MSZP városi szervezete hívta meg az ünnepségre.

Harsányi Sulyom László, a Jászai Mari Színház igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a színház szeptemberben tartja megnyitó ünnepségét, mert az épületnek még nincs használatba vételi engedélye.

Tatabánya közgyűlése azért határozott a Népház rekonstrukciójáról, mert az 1979-ben felújított épület alkalmatlan volt a színházi tevékenységre, időközben balesetveszélyessé vált. A munkálatok 2007-ben kezdődtek meg. A felújítást követően a színházterem teljesen átalakult. A nézőtér padlószintje mozgatható lett, új hang-, fény- és fűtéstechnikát építettek be. A kiszolgáló terek szintén megújultak. Az épület mellett parkolókat is kialakítottak. A helyi védelem alatt álló, eredeti épületrészek azonban – így a Népház homlokzata is - megmaradtak.

Az 1917-ben épült Népházban a színházi élet a Bányász Színpaddal kezdődött, 1964-ben. 1989-ben megalakították a megyei Játékszínt, amely 1991-től Népház-Játékszín néven kőszínházként működött. A színház 1994-ben vette fel a megyében született színésznő, Jászai Mari nevét. Fennállása óta előadásainak száma meghaladja a háromezret.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását