2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újra tüntetnek a gazdák

Mintegy nyolcezer, főként közép-európai gazdálkodó tüntetett csütörtökön Prágában a cseh mezőgazdasági minisztérium előtt, egyenlő bánásmódot követelve a régi és új uniós tagországok gazdálkodói között - jelentette az AFP tudósítója a helyszínről.
2009. március 13. péntek 08:10 - HírExtra
Kőrösi Zsolt, a Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője a helyszínről telefonon az MTI-nek tüntetés megkezdését követően elmondta: a demonstráción elsősorban közép-európai gazdálkodók, csehek, szlovákok, lengyelek, szlovénok, magyarok, litvánok vesznek részt, de képviseltetik magukat az osztrák és a német gazdaszervezetek is.

A tüntetésen résztvevők fő követelése, hogy az újonnan csatlakozott uniós országok gazdálkodói ugyanolyan bánásmódban részesüljenek, mint a régi tagországokban dolgozó társaik. Emellett a tejpiac jelenlegi kaotikus viszonyainak rendezését és átláthatóvá tételét is követelik a gazdák. A tüntetésen részt vevő gazdálkodókat Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke üdvözölte, aki felsorolta a gazdálkodók követeléseit, hangsúlyozva: a legfontosabb az volna, hogy a régi és az új tagországok gazdálkodói egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Az elnök szerint a cseh mezőgazdaság gyakorlatilag a padlón van, mivel a múlt évben tovább csökkent az ágazat nyeresége és azt szerinte csak a támogatások tartják fenn. A tüntetőkhöz beszélt Petr Gandalovic, a cseh mezőgazdasági miniszter is, akit beszéde közben többször is a gazdálkodók füttykoncertje szakított félbe. A cseh agrártárca vezetője ugyanis azt mondta, hogy az újonnan csatlakozott országokban dolgozó gazdálkodók és a régi tagországok gazdái várhatóan csak 2013 után tevékenykedhetnek majd egyenlő feltételek között. Addig az új tagországokban dolgozóknak várniuk kell. Ez hangos nemtetszést váltott ki a tüntetőkből.

A demonstráció színhelyére várták Mariann Fischer Boelt, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosát, akinek a tüntetők megbízottai petíciót kívántak átadni. A petíció lényege az egyenlő bánásmód követelésén túl a jelenleg nagy bajban lévő tejtermelő ágazat problémáinak európai szintű rendezése, ami főként a kelet-közép-európai tagországokat sújtja. A termelők mindenekelőtt egységes tejfelvásárlási árat szeretnének elérni, ami literenként 30 eurócent körül lenne szerintük reális. Ez literenként 80-90 forintos magyarországi felvásárlási árakat jelentene.

A magyar gazdálkodók képviseletében jelenlévő tüntetők a két legnagyobb magyar tenyésztőszervezetet, a holstein-fríz tartókat és a magyartarka-tenyésztőket képviselik, azaz mintegy 2200 hazai tejtermelőt. Az európai tejpiac válsága súlyosan érinti a magyar tenyésztőket is. A magyar tejpiac problémái a gazdák szerint ugyanis elsősorban abból adódnak, hogy az EU bizottsága nemrégiben felemelte a tejkvótát. Ezért Magyarországon és több környező országban is tejfeleslegek keletkeztek, emiatt a tejet csak olcsóbban lehet eladni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását