2024. április 26. - Ervin

Elfogadhatatlan a mandátum megtartása

Az MDF Veszprém megyei választmánya határozatot fogadott el kedd esti ülésén arról: elfogadhatatlannak tartja, hogy a kisebbség vita tárgyává tegye az országos választmány EP-listáról hozott határozatát, és felszólítja azokat, akik nem fogadják el a többs
2009. március 11. szerda 06:55 - HírExtra
A választmányi ülésről kiadott közleményben felszólítják "azokat a képviselőket, akik az MDF listájáról kaptak mandátumot, hogy amennyiben nem tudnak azonosulni a többségi döntéssel, akkor ezt méltó módon, mandátumuk visszaadásával jelezzék".

Ne úgy tegyenek, hogy "a képviselőséggel járó előnyöket megtartják, amikor a párttagsággal járó felelősséget nem vállalják" - olvasható az MDF Veszprém megyei választmánya közleményében.

Az MDF országos választmánya szombaton fogadta el a párt EP-listáját, amelyet Bokros Lajos vezet. A párt EP-listáját a küldöttek 48-44 arányban támogatták.

Makay Zsolt, a demokrata fórum országos választmányának elnöke szombaton közölte: az MDF megyei szervezetei, azok is, amelyek a választmányi ülésen nem fogadták el a listát, tovább dolgoznak majd a demokrata fórum sikeréért.

Az MDF parlamenti frakcióját jelenleg a megszűnés veszélye fenyegeti, ugyanis Csáky András hétfőn közölte, hogy március 16-ával kilép az MDF parlamenti frakciójából. A képviselő egy nappal korábban jelentette be, hogy elhagyja a pártot, mert véleménye szerint az EP-lista szombati elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott.

A pártba jövő hét közepéig - hasonlóan a Vas János kilépése utáni helyzethez - még felvehetnek egy független képviselőt a frakcióba, amely így megint 10 fős lehet.

Vas János kilépésével tavaly októberben kilenc főre csökken az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen egy héttel korábban kizárták Almássy Kornélt, aki azóta szintén független képviselőként dolgozik a parlamentben.

A helyzetet úgy oldotta fel az MDF, hogy a képviselőcsoporthoz csatlakozott Lengyel Zoltán független, korábban fideszes képviselő.

A házszabály szerint ha egy frakció létszáma 10 fő alá csökken, akkor megszűnik. Ezt a tényt a képviselőcsoport vezetőjének három napon belül kell bejelentenie az Országgyűlés elnökének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását