2024. április 25. - Márk

Egy ország támogatja Gyurcsányt

A hétvégén a rendkívüli uniós tanácskozáson az EU vezető politikusai lesöpörték az asztalról Gyurcsány Ferenc javaslatait. A kormányfőnek a nagy pofon után most jól jött egy kis támogatás, amit az osztrák kollegájától kapott.
2009. március 6. péntek 17:54 - Kesjár Norbert
Csúfos vereség

Gyurcsány Ferenc számára a brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozó megalázó kudarccal végződött. Azon kezdeményezése, hogy hozzanak létre egy 180 milliárd eurós pénzalapot Kelet-Európa számára, látványosan megbukott a brüsszeli EU-csúcson.

A rosszul előkészített, a többi országgal való egyeztetés nélkül előterjesztett magyar javaslatot még az újonnan csatlakozott EU-tagok nagy része is elutasította. Gyurcsány pedig még egy drámai hangú kijelentést is megengedett magának, amely szerint „új vasfüggöny oszthatja ketté Európát”. Ez a mondata sem talált támogatásra, sőt, a nemzetközi sajtó azóta is élcelődik rajta.

A megroggyant helytartó fogadta a gazdag rokont

Werner Faymann
Ausztria tavaly novemberben kinevezett kancellárja 1960. május 4-én született Bécsben, polgári családban. A jogász végzettségű Faymann a Szocialista Ifjúság funkcionáriusaként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Luther Mártont reformátort utánozva hétpontos tézisgyűjteményt tűzött a bécsi városi tanácsháza kapujára, követelve az ifjúságpolitika megváltoztatását. 1981-87 között az ifjúsági szervezet tartományi elnöke, 1985-től az SPÖ színeiben tagja a városi tanácsnak, illetve legfiatalabb képviselőként a tartományi gyűlésnek. 1994-ben tanácsosi (miniszteri) rangban átvette a bécsi tartományi lakásépítési és városrendezési osztályt. 2007-ban a közlekedési tárca birtokosaként tagja lett a szövetségi kormánynak.
forrás: MTI.
Csütörtökön Magyarországra látogatott Werner Faymann kancellár. Az osztrák kormányfőnek ez volt az első hivatalos magyarországi látogatása.

Az egyik legnagyobb példányszámú osztrák napilap, a Der Standard „Látogatás a betegeskedő szomszédnál” című cikkében azt írta, hogy „Gyurcsány személyében belpolitikailag megroggyant partnerrel” találkozik az osztrák kancellár. Olyan zongoristához hasonlította a „csak feltételesen cselekvőképes helytartót”, aki úgy próbál szimfonikus hangokat kicsalogatni a politikai gépezet klaviatúrájából, hogy egyik keze hátra van kötve.

Egyetértettek

Gyurcsány Ferenc a látogatás utáni közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy osztrák kollégájával három problémakört érintettek.

Elsőként az európai ügyeket említette. Véleménye szerint, ha Magyarország egyedül akar válaszolni a válságra, akkor alul fog maradni, de ugyanez igaz Lengyelországra, Csehországra, vagy akár Franciaországra is. Gyurcsány szerint nem egymást kell a tagországoknak támogatniuk, hanem egyeztetniük kell, hogy ki mit csinál.

Másodikként azt emelte ki, hogy a közös magyar-osztrák kormányülések szép hagyományát a jövőben is fenntartják. Legközelebb ősszel lesz ilyen.

Végül az osztrák-magyar viszonyt megterhelő környezetvédelmi kérdések tisztázását említette. Külön kiemelte (s beszéde közben Faymann folyamatosan mosolyogva bólogatott), hogy a Heilingekrauz-ba tervezett hulladékégetőt, és azzal összefüggésben a Rába folyó szennyezését a jövőben is szigorúan figyelni fogják.

„Közösen kell lépnünk”

Már régóra mondják
Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter már egy hónapja is - az uniós politikai és üzleti elit lelkiismeretére és felelősségérzetére is apellálva - a következőket mondta: „Az elmúlt húsz évben óriási pénzeket kerestünk a kelet-közép-európai térségben, ezért a jelenlegi válságban támogatnunk kell a nehézségekkel küzdő régiót.”
forrás: Financia Times
Erre a következtetésre jutott a találkozó utáni sajtótájékoztatón Faymann is. Ő támogatásáról biztosította a magyar kormányfőt, így Európában ő az első miniszterelnök, aki kiáll a kelet-közép-európai térség közös megsegítéséért.

„Ausztria minden olyan programot támogat, amely a stabilitást növeli, hiszen az osztrák kormány szerint is közös intézkedések kellenek a válság leküzdésére. Az intézkedések mértékét, illetve feltételeit az Európai Tanács soron következő ülésén kell tisztázni.”

Werner Faymann szerint: „jelenleg az Európai Unión belül a tagállamok eltérő véleményen vannak a megoldásokat illetően, de ezek az ellentétek nem leküzdhetetlenek”.

Tény, hogy a két ország pénzügyi szektorai nagymértékben összekapcsolódnak. Az esetleges félelmeket próbálta eloszlatni Faymann a következő kijelentésével: „az osztrák bankmentő-csomag a pénzintézetek tőkéjének erősítését szolgálja, ebbe beletartoznak az anyabankok és külföldi leánybankjaik is”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását