2024. május 19. - Ivó, Milán

A nők gazdasági önállóságát kell biztosítani

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az országokban születik több gyerek és tudják jobban kihasználni az állampolgárok tudását, ahol a nők gazdasági önállósága biztosított - mondta Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, aki a héten részt vesz az E
2009. március 6. péntek 06:33 - HírExtra
Dobrev Klára elmondta, hogy az ENSZ női esélyegyenlőséggel foglalkozó szervezete, az UNIFEM magyar nemzeti bizottsága elnökeként érkezett a világszervezet székhelyére. A volt szocialista országok közül elsőként Magyarországon alakult ilyen nemzeti bizottság idén januárban.

Kifejtette, hogy a nők gazdasági önállóságának biztosítása természetesen támogatásokat és segélyeket is jelent, és ezen a téren Magyarország előljár, hiszen az egyik legmagasabb az otthon tartó támogatásra, a gyesre és gyedre fordított kifizetések aránya a GDP-hez viszonyítva.

A gazdasági önállóságnak azonban sokkal fontosabb eleme, hogy tudnak-e a nők önállóan munkát vállalni és ez megfelelő bérezéssel jár-e együtt. "Ebben nagyon le vagyunk maradva" - mondta, utalva arra, hogy az utóbbi évtizedekben a bölcsődei rendszer tönkrement, s nehéz női esélyegyenlőségről beszélni, amíg nincsenek bölcsődék.

Idézte a norvég esélyegyenlőségi minisztert, aki szerint félreértés azt gondolni, hogy a skandináv országok elég gazdagok ahhoz, hogy foglalkozzanak a női esélyegyenlőség problémáival, valójában azért lettek gazdagok, mert már évekkel ezelőtt elkezdtek foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, így nem kellett állampolgáraik felének tudásáról, tehetségéről lemondani.

Dobrev Klára elmondta, szinte alig van olyan ország, ahonnan ne érkeztek volna nők az ENSZ-bizottság plenáris ülésére, valamint az UNIFEM nemzeti bizottságok párhuzamosan zajló találkozóira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását