2024. május 18. - Erik, Alexandra

Márciusban új Gyurcsány-csomag

Várhatóan március végére nyújtja be a Gyurcsány-csomag összes elemét a parlamentnek a kormány - tudta meg kormányzati forrásból az MTI csütörtökön.
2009. március 5. csütörtök 17:40 - HírExtra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök február 16-án az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján beszélt arról a gazdaságélénkítő programról, amellyel a világgazdasági válság Magyarországra gyakorolt hatását akarja csökkenteni a kabinet. Akkor azt mondta, ennek első elemeit két héten belül kezdik benyújtani a parlamentnek.

A kormányfő által bejelentett intézkedések megvalósítására eddig egy törvényjavaslatot nyújtottak be: a rendészeti miniszter szerdán terjesztette be az országgyűlési képviselők létszámának felére csökkentéséről szóló indítványt. A törvényjavaslat listás, egyfordulós választási rendszerre tesz javaslatot. A kormány számításai szerint a "kisebb parlament" évente 4 milliárd forintos megtakarítást jelentene, az egyfordulós választási rendszer pedig négyévente további 4,1 milliárd forinttal kisebb költséget.

A Gyurcsány-csomag másik eleme, a gáz- és távhő-támogatási rendszer átalakítása - amelyben határozottabban akarják érvényesíteni a rászorultsági elvet - rendeletben jelent meg február végén. Ettől az intézkedéstől 20 milliárd forint megtakarítást vár a kormány.

A többi javaslatról egyelőre még zajlik az egyeztetés kormányon belül, a társadalmi partnerekkel valamint a Reformszövetséggel. Az indítványok koordinálásával a Miniszterelnöki Hivatalban külön munkacsoport foglalkozik.

Az MTI úgy tudja, az adócsomagot március 20-ig be kell nyújtani a parlamentnek ahhoz, hogy a változtatások többsége - a kormány tervei szerint - július 1-jével hatályba léphessen. A miniszterelnök a javaslat elemeit pénteken még egyezteti az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal, ezt követően kerülhet a kormány elé, akár már jövő szerdán.

Az adócsomag részeként tárgyalja a kormány egyes univerzális ellátások - mint például a családi pótlék vagy a szocpol - adó alá vonását, és a passzív táppénz összegének maximalizálását.

A nyugdíjszabályok változásáról a kormányfő már egyeztetett az Időügyi Tanáccsal, amely a nyugdíjszámításról és a 13. havi illetményről további tárgyalásokat szorgalmazott. Az erről és a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló javaslatok is a kormány elé kerülhetnek jövő szerdán.

Két hét múlva kerülhet a kormány elé a gyed szabályainak módosítása és a családi pótlék képzési támogatássá alakítása a 14 év feletti gyermekek esetében.
Három hét múlva pedig az önkormányzati csomagot valamint a csődtörvény módosítását tárgyalhatja a kabinet - értesült az MTI.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását